Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Sofia Dance Week 2013 с международна програма от три континента и два пъти повече спектакли

отпечатай новината

17.09.2013 16:30 | Видян 1364 пъти

Sofia Dance Week 2013 с международна програма от три континента и два пъти повече спектакли

Шестото издание на международния фестивал за съвременен танц Sofia Dance Week отново стъпва смело в културния живот на столицата. Тази година зрителите ще могат да наблюдават близо два пъти повече спектакли от миналогодишното издание – общо 13.

 Модулите на фестивала са Международен, Корейска гала, Български шоукес, Детски модул. В рамките на предварителната програма на фестивала, ще бъдат показани 14 документални филма за немското и белгийското танцови изкуства, които българската публика не е имала възможност да види досега.

Организаторите от едно отново са се погрижили за образователната част на фестивала и представя детски танцови ателиета. 13-те спектакъла на Sofia Dance Week обхващат всички аспекти на средата – от въвеждането на най-младата публика, през обучението, правенето, възприемането и говоренето за този вид изкуство.

Международните спектакли, шест от които са международни - испанско, шведско, британско, белгисйко едно участие от Ню Йорк. В една вечер – Korean Galа, могат да се видят три спектакъла от най-новото в корейския съвременен танц. За пръв път българските участия са събрани в т.нар. Български шоукейс - общо 5. Спектаклите в детския модул са два – български и чешки, в които децата са включени като активни участници.

Шестото издание на международния фестивал за съвременен танц стартира със спектакъла на една от най-големите испански компании за съвременен танц - Compañía Sharon Fridman на 5 октомври от 19.00 часа в Държавен музикален и балетен център.

Спектакълът, с който пристигат в София, е Al Menos Dos Caras. Шарон Фридман е сред най-големите хореографи в Испания, със силна биография в израелския съвременен танц. Представлението е част от програмата на Sofia Dance Week 2013 благодарение на финансовата подкрепа на Посолство на Испания и Институт Сервантес-София.

Част от международната програма, която включва общо шест спектакъла, е още Иво Димчев, със спектакъла P Project на 10 октомври в Модерен театър. Иво, който е една от емблематините фигури на световната сцена на съвременния танц, твори в Белгия и има участия в цял свят.

 Той е едно от лицата на Sofia Dance Week в петте издания на фестивала досега и заявката тази година е с пърформънса си да провокира публиката, както никога досега. Неслучайно за начало на неговото представление организаторите са избрали 21.00 часа. Спектакълът е част от Sofia Dance Week 2013 благодарение на финансовата подкрепа на Посолство на Белгия.

Едно участие от Ню Йорк ще наблюдава българската публика тази година. Това е основаната през 1984 г. Peridance Contemporary Dance Company в Зала 1 на НДК на 18 октомври от 19.00 часа. Спектакълът Безкрайност на компанията, която изпълнява на всички големи сцени в Ню Йорк, съдържа откъси от четири големи творби и е смело съчетание от класически балет, съвременен танц и джаз. Представлението е част от програмата на Sofia Dance Week 2013 благодарение на финансовата подкрепа на Посолство на САЩ.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !