30 полицайки имали любовни афери с...

В Швеция избухна голям скандал около десетки служителки...

Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

София награди Христо Ганев за цялостно творчество

отпечатай новината

18.09.2013 14:45 | Видян 2252 пъти

София награди Христо Ганев за цялостно творчество

Една от легендите на родното кино - сценаристът и писател Христо Ганев получи Специалната награда на София за цялостно творчество и изключителни постижения в областта на културата. Призът бе връчен на 89-годишния творец от кмета на столицата Йорданка Фандъкова на церемония в Народния театър, където бе отпразнуван Денят на София, пише vskeiden.com.

Христо Ганев, който е известен като един от бунтарите в българското кино, работи в тандем с вече покойната си съпруга режисьорката Бинка Желязкова. Двамата създават филмите "А бяхме млади", "Животът си тече тихо", "Голямото нощно къпане", "Басейнът", "Нощем по покривите" - някои от тях свалени от екран по идеологически причини преди 1989 г. Последните засега продукции по негов сценарий са анимационните "Сламеният човек" и "Парцалът", както и игралният филм "Цахес".

„София, със своята хилядолетна история, отдавна е извоювала място на културната карта на Европа, но най- ценният ресурс и богатство на града са хората, защото хората правят града какъвто е", каза Фандъкова преди да връчи голямата награда. Тя благодари на всички творци, представители на всичките сфери в областта на културата и изкуството и представители на бизнеса, на медиите и на спорта - на всички, които през последните години работеха и подкрепяха кандидатурата на София, за Европейска столица на културата през 2019 г.

„Благодаря на моите колеги кметове и на жителите на Благоевград, Кюстендил, Перник, които се включиха в това огромно състезание и подкрепиха кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата- 2019 г.", добави Фандъкова. Тя посочи, че за нея е голяма чест да връчи Специалната награда на Столична община за особен принос в сферата на културата и изкуството на Христо Ганев.

Акад. Пламен Карталов получи награда за особени постижения в музиката заради четирилогията на Вагнер "Пръстенът на Нибелунга", поставена от него в Софийската опера - за пръв път в историята на оперното изкуство в България.

Филмът "Последната линейка на София" на Илиян Метев бе отличен за постижения в киното, а Камен Донев си тръгна с приза за театър. "Денят започва с култура" на БНТ е лауреатът за журналистика, а архитект Васил Китов, ръководител и автор на проектите за реставрацията на храма "Света София" и Археологическия музей в неговото подземие получи статуетка за постижения в областта на архитектурата.

Известният преводач от немски Венцеслав Константинов е тазгодишният лауреат на общинския приз за литература със своята антология "Великите немски поети XII-XX век".

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !