Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Теодосий Спасов представя уникален полски проект

отпечатай новината

23.10.2013 14:00 | Видян 1542 пъти

Теодосий Спасов представя уникален полски проект

Виртуозният музикант Теодосий Спасов ще поднесе нова изненада на ценителите на стойностната музика. Той ще излезе на сцената на Sofia Live Club в четвъртък заедно със свeтовно известните музиканти от триото на Артур Дуткевич. Музикантите ще представят композиции на полския пианист, както и творби от репертоара на майстора на кавала Теодосий Спасов. Музиката ще бъде уникален микс от полска мелодичност и ритмична балканска експресия.

Този концерт не е първа среща на двамата музиканти. Преди много години Артур Дуткевич свири в България с триото на Теодосий Спасов. Артур Дуткевич е един от най-изтъкнатите полски джаз пианисти, ценен импровизатор на джазова музика за пиано. Лауреат на много джазови конкурси, финалист на престижния конкурс Телониъс Монк във Вашингтон. Свирил е с най-известните полски и чужди джаз и блус музиканти.

През 2010 в анкетата на авторитетното полско списание Jazz Forum е в петицата на най-добрите музиканти на годината. Ръководил е майсторски класове и уъркшопи за студенти в цял свят. Издал е много дискове, участвал е в редица фестивали в цял свят, в т.ч. Campnagel Theater (Хамбург), Festival Kleiner Bunchen, Arhus Festuge (Aрхус), Jazz Jamboree (Варшава). Михал Барански е обявен през 2004 г. от сп. Jazz forum magazine за най-добър полски басист.

Свири в Европа, САЩ и Япония. През последните години е неизменна част от групата на Збигнев Намисловски и квинтета на Бени Мопин. Един от най-често канените сайдмени в Полша. Лукаш Жита е лауреат на много джазфестивали. Работил е с най-големите на полската джазова сцена – Збигнев Намисловски, Ярослав Сметана, Адам Перончик и др. Записал е над 30 диска.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !