Постигнах всичко, за което съм...

Голямата сръбска фолк звезда Цеца Ражнатович отпразнува...

Най-добрите острови в света

5. Остров Мнемба, Танзания Често засенчен от...

Сребърният Иван Марков: Щанги се вдигат с крака

отпечатай новината

07.11.2013 12:18 | Видян 3972 пъти | Гласували 1

Сребърният Иван Марков: Щанги се вдигат с крака

Иван Марков е новата звезда на българската тежка атлетика. Тази година той върна традиционния български спорт на картата като взе сребърни медали и от световното, и от европейското първенство. Единственият ни друг спортист с отличия и от континентален, и от планетарен шампионат е борецът Иво Ангелов. За разлика от него обаче Иван рядко дава интервюта. Ето какво успяхме да научим от първа ръка:

Как се чувствате като първия човек, обърнал каръка на българските щанги през последните години и спечелил сребърните медали и на европейското, и на световното първенство по вдигане на тежести?
Ами, първо, радвам се като цяло че съм успял да взема медали от такива големи спортни форуми. Второ, радвам се, че съм вдъхнал вяра на доста хора. И трето...наистина много тежи фактът,че цяла България се надява само на мен. Добре, че успях да ни отсрамя по някакъв начин.

Очаквате ли да бъдете в тройката на Спортист на годината?
По принцип би трябвало да бъда на 2-ро място, разбира се, след Иво Ангелов. Неговият успех е неоспорим.След това съм аз може би. След мен би трябвало да бъде Григор Димитров, понеже неговият успех не може да се сравни с този на мен и Иво. Аз съм 2-ри в света,а не 22-ри. Но това е мое виждане...все пак журналистите решават този проблем.

Защо няколко години все не можехме да стигнем до медалите на големите първенства?
Защото нямаше федерация.

Колко голяма е заслугата на брат Ви Георги Марков, световен шампион и рекордьор, за Вашия успех? На какво Ви научи и от какво Ви предпази?
Заслугата на брат ми е много голяма,тъй като той обръща сериозно внимание на техниката ми на изпълнение, а големи шанги се вдигат с много техника и сила. Той беше с мен на лагер последните 20 дни преди световното първенство и това ми помогна много. Иван Иванов също е много добър треньор и аз много се радвам, че работим заедно.

След като през годините брат Ви беше известно време втори след Гълъбин Боевски, а после стъпи на върха, какво е отношението на Вашето семейство към всичко онова, което се разигра около легендарния щангист?
Гълъбин Боевски не го познавам. Дори не съм го виждал и на живо. Нищо против него нямам. Даже с братовчед му Пламен Боев сме големи приятели.

Ако се върнем към скандалите от Синди 2000, когато изгърмя голяма част от отбора ни, каква в крайна сметка е истината за случилото се и кой е виновен?
Далечната 2000 година не ми е толкова позната. Аз започнах да тренирам през 2002 г.

Вие сте лидер в по-тежка категория от брат си, надвивате ли го? И по-точно кога за първи път успяхте да победите този прочут атлет? Устройвате ли си състезания - било по щанги, било в друг спорт?

С брат ми щяхме да участваме в една категория и то на олимпиадата през 2008 г, но тогава аз бях по-силният, понеже той имаше тежка контузия в коляното, която не му позволяваше да използва максимума от силата си. Един път си устроихме състезание, когато поднових подготовката си за олимпиадата в Лондон. Това беше през 2011г., октомври. Той тогава се занимаваше с децата от неговия клуб и не тренираше, както е тренирал навремето. Но решихме да направим едно състезание на "обръщане в подклек" и той ме победи :)

Има ли нещо в бургаския въздух, което прави шампиони по щанги?

Бургаските чеда сме много силни, само че повечето нямат толкова търпение да се занимват професионално със спорт.

Ще имате ли сили да сразите конкуренцията и да станете олимпийски шампион на игрите в Рио след 2 и половина години?
Надявам се да ми останат сили до тогава. А и, ако погледнем от философска гледна точка, тогава трябва да съм най-силен. Ще бъда на 28 години.

Бихте ли посъветвали хората как хем да добият мощна мускулатура, хем да се опазват от химията? Има ли такъв начин?
Хората трябва да бъдат много трудолюбиви и да имат много търпение и желание да тренират.Резултатите се постигат,бавно но сигурно.

Ако не бяхте станали щангист, какъв щяхте да бъдете днес?
Щях да работя в дискотека като осветител. С това се занимавах по време на наказанието ми от 2008-ма. Много ми харесваше тази професия и бях много отдаден на нея. Някой път просто ми се иска за една вечер да застана зад компютъра в дискотеката и да светя. Беше ми много интересно и забавно.

А кои други спортове следите с голям интерес, на кои наши и чужди звезди сте фен?
Харесвам да гледам добър футбол от класата на Барселона, Реал Мадрид и т.н. Разбира се, Меси е изключителен футболист.Може би снукърът ми допада също...

Какво правите извън залата по вдигане на тежести?
Както всеки нормален човек...със семейството,виждам се с приятели и много обичам да играя Кънтър Страйк :)

А, когато сте в нея, какъв тонаж отхвърляте за една тренировка?
Може би от порядъка на 20 тона.

Силата на ръцете или силата на краката всъщност е по-съществена във вашия спорт?
Щанги се вдигат с крака.

Кога България отново ще има не само Вас, но и цяла чета железни момчета на световно ниво?
Когато младежта спре да се занимава с глупости и се опита да направи нещо смислено с живота си.

автор: Борис Ангелов

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !