12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Звезди събраха 16 225 лева на благотворителен търг в Международен панаир Пловдив

отпечатай новината

16.12.2013 14:40 | Видян 1435 пъти

Звезди събраха 16 225 лева на благотворителен търг в Международен панаир Пловдив

Звезден отбор от известни български артисти, спортисти и певци се включи в благотворителната акция "Да оставим следи ІІ", която събра 16 225 лева, пише България днес.

Инициативата на сдружение „Кауза" ще помогне за закупуване на нова апаратура за детското онкохематологично отделение на МБАЛ „Св. Георги" в Пловдив и за възстановяване на сцената на Драматичния театър, която изгоря в пожар през октомври.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, тенисистката Цветана Пиронкова, актьорите Джоко Росич и Кирил Ефремов, певицата Камелия Воче, Игор Марковски и Мария Силвестър лично представиха своите фотоси на благотворителния търг, който се проведе в Конгресния център на Международен панаир Пловдив. На него бяха разпродадени 30 снимки на известни личности, а водещ бе Игор Марковски.

Партньор на инициативата е и Международен панаир Пловдив, който предостави безплатно зала и оборудване за провеждането на търга. Близо 200 представители на бизнеселита и 25 фирми подкрепиха дарителската акция, организирана от Ивелина Моравенова и проведена под патронажа на Христо Мутафчиев. Тяхната обща снимка достигна шеметната цена от 2000 лева, като наддаването започна от 100. Това беше най-скъпата откупка на търга. За 1200 лева бе продадена снимката на актьора Мариан Вълев с малката Вилерже, за 1000 лева - на боксьора Кубрат Пулев, а за 400 - на Цветана Пиронкова.

Срещу 3000 лева бе откупена картината „Феникс" на известния художник Васил Стоев. Платното с размери 2 на 2 метра е рисувано сред опожарените останки на сцената на Драматичния театър в Пловдив, а парите ще отидат за нейното възстановяване. Драматичната история на създаването на картината е запечатана в документалния филм на режисьора Петко Радилов „Вибрациите на еднае нация", който бе показан на галавечерята в Панаира.

„Благодаря ви, че се включихте безрезервно в нещо толкова благородно и толкова амбициозно. Каузата е в сърцата на всички тук", каза Христо Мутафчиев в своето приветствие към участниците в търга и към онези, които застанаха пред обектива на топфотографката Велислава Каймаканова-Ножарова.

Тя направи сензационна фотосесия с редица известни личности, сред които Христо Стоичков, Кубрат Пулев, Ники Михайлов, Цветана Пиронкова, Митко Димитров, Кирил Ефремов, Любо Нейков, Христо Мутафчиев Джоко Росич и други. 19 от фотосите бяха показани на изложба на ул. „Ал. Батенберг" в Пловдив месец преди търга.

Освен събраните на него 16 225 лева, към сумата се добавят и още 15 000, осигурени от Ивелина Моравенова. В първото издание на акцията „Да оставим следи", проведено миналата година, с парите бяха закупени уреди и автомобил с рампа за децата от Дома за медико-социални грижи в Силистра и бяха организирани безплатни прегледи за ранно диагностициране на рак на гърдата.

Снимка: България днес

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !