Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

„София Филм Фест” запознава младите с Де Ниро и Пфайфър

отпечатай новината

09.01.2014 17:20 | Видян 1697 пъти

„София Филм Фест” запознава младите с Де Ниро и Пфайфър

Особено приятно е чувството да видиш Дома на киното пълен с млади хора – именно за тях в началото на 2014 година се подготвя програмата на зимния семестър на Дискусионния клуб „София Филм Фест за Учащи“ в Дома на киното. Тя продължава стремежа на Дома на киното да се ангажира с образователни програми, насочени към младежка аудитория. Това е традиционно за политиката на най-представителния арт-киносалон в България.

„София Филм Фест за учащи” е програма, създадена през 2009 с цел да представя европейско, българско и алтернативно кино пред аудитория от ученици и студенти. Традицията е изтъкнати професионалисти да представят филмите, а след прожекциите да ги дискутират с публиката. Интересът към прожекциите и дискусиите е голям. Водещите програмата - режисьорът проф. Георги Дюлгеров и киноведа Антония Ковачева, са респектирани от интереса и качествата на младежите, посещаващи събитието.

Успехът на „София Филм Фест за Учащи” провокира Домът на киното да инициира други две образователни програми, насочени към младите – Хот Док, програма от документални филми, и „Светът на киното” – програма от филми, свързани с определени етапи от историята на киното. Първият сезон на „Светът на киното” обхващаше периода октомври-декември 2013 и бе посветен на Американското нямо кино и гангстерския филм на 30-те. Първият сезон на Хот Док стартира през декември 2013 и ще продължи до края на февруари 2014.

Програмата включва 7 европейски и световни заглавия и стартира на 13 януари с прожекция на един от най-добрите български филми за изминалата 2013 година – „Цветът на хамелеона” по романа на Владислав Тодоров, с участието на Руши Видинлиев и Ирена Милянкова. Филмът е режисьорски дебют на един от водещите оператори в българското кино през последните 25 години – Емил Христов, и е българското предложение за номинация за чуждоезичен Оскар за 2013 година.

Следват „Коза Ностра” на Люк Бесон и среща с актьорския талант на легенди като Робърт де Ниро, Мишел Пфайфър и Томи Лий Джоунс; интересна картина на балканските нрави в „Смърт на човек от Балканите”, пресъздадена с чувство за хумор от Мирослав Момчилович; пренасяне в света на Тенеси Уилямс, чрез таланта на великолепните Кейт Бланшет и Уди Алън и техния „Син жасмин”. Носителят на Оскар Данис Танович предлага на публиката една уникална история с „Епизод от живота на събирача на желязо”, за която световните киноспециалисти му присъдиха множество награди, между които и две „Сребърни мечки” от Берлинале 2013.

Членовете на Дискусионния киноклуб ще се срещнат и с един от най-добрите филми, излизали на екран в последните няколко години – „Любов” на Михаел Ханеке, който има десетки отличия от множество международни форуми, „Златна палма” от Кан и „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм за 2013 година. В самото навечерие на месец март прожекциите ще приключат с българския игрален филм, представян в конкурсната програма на София Филм Фест – „Вяра, любов и уиски” на младата режисьорка Кристина Николова, с участието на Валери Йорданов, Ана Стояновска, Лидия Инджова, Явор Бахаров.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !