Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Комедийните актьори били душевно болни

отпечатай новината

17.01.2014 11:20 | Видян 1821 пъти

Комедийните актьори били душевно болни

Британски учени установиха защо комедийните актьори са малко луди, а именно - личността на смешниците има много общи черти с тази на хора с душевни разстройства, съобщава dnes.bg. Проучването е било осъществено от екипа на проф. Гордън Кларидж от Оксфордския университет, който изследвал 523 комици - 404 мъже и 119 жени от Великобритания, Австралия и САЩ. При повечето от тях била открита необичайна психотична структура на личността. Именно тя стояла зад умението им да карат хората да се смеят.

Изследваните комедийни актьори показали по-голям процент от четирите основни типа психотични характеристики в сравнение с контролната група, съставена от хора, чиито професии не са креативни. Тези черти включват тенденция към импулсивно и антисоциално поведение, склонност към избягване на интимниченето и др.

"Креативните елементи, които са нужни за правенето на хумор, в много отношение приличат на характеристиките на хората с психози - шизофрения и биполярно разстройство на личността" - изтъкна Гордън Кларидж.

Според британския професор, въпреки че шизофренната психоза е противопоказна на хумора, в по-леките й форми тя може да бъде еквивалент на тъгата, на социалната интровертност и на неконвенционалното мислене.

"Маниакалното мислене, което е характерно за хората с биполярно разстройство, може да бъде в помощ на комиците в комбинирането на идеи и понятия, за да направят оригинални хумористични връзки", твърди Кларидж.

Екипът изпратил на участниците в проучването онлайн въпросници, за да бъдат измерени психотичните им черти. Комиците били питани дали са се включвали в необичайни начинания като телепатия и паранормални сеанси, дали трудно съсредоточават мислите си, дали изпитват "импулсивен антиконформизъм" и т.н.

При анализа на отговорите им те показали най-много психотични черти. Най-преобладаващите сред тях било импулсивното антиконформистко поведение и интровертността на характера

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !