Преслава не пя на концерта на Тони...

Концертът в "Арена Армеец", с който Тони Стораро...

Трябват ми още милион и половина кеш:...

Кирил Петков иска от Пламен Бобоков още един милион и...

Направиха най-контрастната снимка на Юпитер

отпечатай новината

13.10.2008 15:53 | Видян 1128 пъти

Направиха най-контрастната снимка на Юпитер

Учени оповестиха, че е направена най-контрастната снимка на Юпитер от Земята, съобщава БТА, позовавайки се на в. "Дейли мейл". Впечатляващата снимка разкрива промени в напомнящата смог мъгла около газовия гигант.

Те вероятно са станали в отговор на разместване на пластове мъгла преди повече от година. Снимката е направена с помощта на технология за корекция на образа след двучасови наблюдения.

Поредица от 265 снимки са направени благодарение на прототип на уреда MAD (Multi-Conjugate Adaptive Optics Demonstrator), с който е снабден телескопът VLT (Very Large Telescope) в Чили.

Новите снимки на Юпитер доказват значението на използваните от уреда усъвършенствани технологии. MAD е ползвал като "гид" две или повече звезди, вместо една, за да изчисти замъгляването на образа, причинено от атмосферна турбулентност.

"Този вид адаптивна оптика има много предимства при изследване на големи обекти, като планети, звездни купове или мъглявини", заяви ръководителят на изследването Франк Марчис от Калифорнийския университет в Бъркли.

"Ако не разполагахме с MAD, нямаше да можем да направим тези наблюдения", допълни той.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !