Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Отбелязваме 100 години българско кино

отпечатай новината

13.01.2015 17:45 | Видян 1208 пъти

Отбелязваме 100 години българско кино

На 13 януари 2015 г. отбелязваме 100 години българско кино. На този ден, преди близо век - през 1915 г. в столичното кино "Модерен театър" се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" на родоначалника на българското кино - режисьорът Васил Гендов. В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля. Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че филмът е загубен през 40-те години на ХХ век и са останали едва 1-2 кадъра от него.

През януари 1915 г. един млад човек - на 23 години - вижда реализирана една от мечтите си. Той е Васил Гендов - създател и актьор в първия български игрален филм "Българан е галант", заявява в свое поздравление проф. Александър Янакиев, който е един от големите познавачи и изследователи на историята на българското кино. "От половин година вече е започнала Европейската война, която по-късно ще бъде наречена - Първа световна. Но България засега не участва в нея, защото раните от Балканската и Междусъюзническата войни са още пресни. За един млад мечтател това няма голямо значение. Той е дързък и успява да сложи началото на игралното ни кино. За стоте си години игралното ни кино може да се похвали със стотици пълнометражни ленти.

От 19.00 часа пък в Централния военен клуб се организира тържествен коктейл в чест на юбилея на българското кино. На 14 януари от 11 часа в Клуб на Народния представител в парламента се открива фотоизложба "100 години българско кино".

На 15 януари ще се проведе студентски филмов маратон в Червената къща - прожекция на колекция от филми от НАТФИЗ. На 16 януари в Дома на киното ще има подбор от документални и анимационни филми по случай "100 години българско кино". Последното събитие е на 17 срещу 18 януари, когато в кино "Одеон" ще има нощ на българското кино.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !