Папи Ханс с нов хит и албум

Певецът, който в момента обира точките в Денсинг Старс,...

БНТ почита паметта на Мариана...

В памет на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева...

700 лева пенсия за Лили Иванова

отпечатай новината

09.02.2015 14:04 | Видян 3485 пъти

700 лева пенсия за Лили Иванова

700 вместо 115 лева и 80 стотинки пенсия ще взема грандамата на родната естрада Лили Иванова, след като кабинетът даде ход на предложението творци и спортисти да получават персонални парични премии за заслуги. Идеята възникна още през 2010 година покрай изгубените архивни данни за стажа и доходите на десетки български музиканти, които не могат да се пенсионират, и ще бъде реализирана с наредба до края на седмицата.

Председателката на Комисията за култура и медии в парламента Полина Карастоянова ще внесе проекта за одобрение в сряда на заседанието на Министерския съвет. Премиите ще бъдат разпределени в три категории. Първата ще бъде във вид на пожизнена пенсия до 700 лв. месечно. Сумата за втората категория не е уточнена, но премията ще се отпуска за период до 1 година. Третата ще бъде давана еднократно в размер до 5000 лв.

Карастоянова съобщи, че след гласуването на персоналните парични премии от правителството двете министерства - на културата и на спорта, трябва да разработят подробно критериите за подбор на кандидатите за пенсиите. Чак тогава промяната ще бъде внесена за гласуване в Народното събрание.
Идеята от 2010 г. бе разработена и тогава се говореше, че премията ще бъде присъдена на 150 творци начело с Лили Иванова, Борис Гуджунов, Васил Найденов, Стефка Берова, Боян Радев, Борис Георгиев - Моката, Борислав Грънчаров и много звезди от концертната и спортната зала.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !