Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в...

Посрещаме суперуспешното електронно дуо и Miss Moniquе...

Закон забрани кльощавите манекенки

отпечатай новината

18.12.2015 16:20 | Видян 2260 пъти

Закон забрани кльощавите манекенки

Закон забрани във Франция дефилирането на прекалено слаби манекенки, като ще се изисква представянето на медицинско свидетелство преди дефилетата, съобщи Франс прес. Документът трябва да свидетелства, че индексът на телесната маса на манекенката е съвместим с упражняването на професията й. Всяко нарушение на закона ще се наказва с шест месеца затвор и глоба от 75 хил. франка, съобщи Всеки ден.

Народните избраници приеха и текст, според който фотографиите на манекенки, чиито снимки са минали през фотошоп  да носят специален надпис, че снимката е била ретуширана.

През май 2012 г. авторитетното модно списание "Вог" обяви, че повече няма да работи с "нездраво кльощави" манекенки и момичета, които не са навършили 16 години. През март 2012 г. Израел също забрани със закон кльощавите модели по модните подиуми и в рекламите. Създателите на реклами трябва и изрично да съобщават, ако е била направена графична манипулация чрез програми като "Фотошоп", за да изглежда моделът по-слаб и по-привлекателен.

Дизайнери и модни агенции често са критикувани, че упражняват терор над моделите си, за да поддържат тегло, което не е "нормално" и здравословно. След като през 2006 г. две латиноамерикански манекенки с анорексия починаха, някои страни, вкл. Италия и Индия, "изгониха" кльощавите модели от подиумите. През 2010 г. почина и френската манекенка и актриса Изабел Каро, нашумяла с участието си в кампанията за борба срещу анорексията

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !