Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Емилия прецакана с 12 бона за песен?

отпечатай новината

20.12.2008 09:00 | Видян 24134 пъти | Гласували 3

Емилия прецакана с 12 бона за песен?

Няма нищо скандално в заглавието! Емилия и бащата на детето й Коко Динев все още са заедно. Бизнесменът дори й помага професионално. Оказа се, че гръцки кавър на пайнерката, заимстван от песен на Миро, която пък е префасониран хит на Колдплей, е открит от Коко Динев. Звучи заплетено, но всъщност е много просто. Вижте околоевропейското пътешествие и историята на парчето, което събра Емилия и Миро.

„Никой в България или на Балканите няма да открие топлата вода.“, заяви Емилия пред СЛАВА по повод новата си песен История. Певицата е последната, до която достигна прословутото парче на британската група Колдплей Speed Of Sound. Хронологията на събитията е от преди близо четири години.
По това време Колдплей създават песните за албума си X&Y, където е поместена и Speed Of Sound. Официалната премиера на диска е през 2005 година. Тази песен е издадена като сингъл, пуснат е видеоклип и става сред най-големите им хитове и нарицателна за стила им.
Година по-късно, през 2006-а, излиза дебютният и единствен албум на Каризма Еклисиаст, където място намира и соловото парче на Миро Някога преди. Веднага след появата му фенове и специалисти са категорични, че певецът е взел част от мелодията от британците. СЛАВА първа писа за заимстването. Днес Миро коментира следното: „В България съществува една провинциална болест, от която всички сме болни. Тук комплексарщината се шири навсякъде. Когато едно нещо е смислено и хубаво, веднага се търси откъде е взето, откраднато или заето.“ Миро каза, че музиката съществува, за да вдъхновява, но у нас са малцина тези, които са го разбрали. За да бъде всичко кристално ясно той добави: „В една песен има канто и аранжимент. Автор на Някога преди съм аз, а връзката с Колдплей е дело на аранжора. Няма да отрека, че приликата е търсена, но самият стил на тази група е специфичен. Каквото и подобно на тях да се появи, веднага ще се каже, че е крадено. Световно прието е, че до 4 такта е позволено да се вземе от една песен и тогава няма нарушаване на нейната цялост. Сами можете да преброите колко са в моята.“
Миро започна да налага песента си обаче чак през пролетта на 2007 с изпълнение на наградите на БГ радио. Тогава се появи и видеото към нея. Телевизия МАД България го завъртя с голям успех, като оттам попадна и в гръцкия им клон. Ето откъде произлиза третият вариант на песента. Очевидно гръцкият композитор Фивос е харесал Мировата версия. С малко корекции я предлага на тамошната звезда Деспина Ванди под името Thelo. Парчето става голям хит в южната ни съседка. Тогава вестник Стандарт коментира, че нашенецът дори иска да съди гърците, убеден, че е нарушено правото му като автор. Самият той каза, че такова нещо няма и че всеки може да си пее, каквото пожелае.

Казусът се заплете още повече преди две седмици, когато Емилия извади кавър на Thelo. Така излиза, че нейната песен е трета употреба. Коментарът на фолк звездата: „Има много еднакви песни. Аз самата съм намирала прилики на мои авторски парчета със сръбски. Даже в новия ми албум Родена съм да те обичам имам едно такова, което напомня на песен на Стоя. На Балканите е така. Ако тръгнем да си търсим правата по съдебен път, тази сага никога няма да има край.“ На въпрос към Емилия какво мисли Миро за това, че неговата песен се пее и от нея, тя сподели: „На концерта на Планета се видяхме с него и си поговорихме точно на тази тема и двамата се обединихме около идеята, че хубавата музика трябва да се разпространява и слуша.“ Фолкпевицата категорично застана зад своя хит История и каза, че в аранжимента наистина има заемки от Колдплей, но всички версии звучат различно, защото е спазено правилото за 4-те такта. Интересно е, че във родната фолкгилдия Thelo е забелязана първо от Коко Динев, който побързал да я препоръча на възлюбената си, преди конкуренцията да се усети. От Пайнер пък се навили да платят авторските права. „Песните на Фивос са доста скъпи, но зависи кой говори с него. Цената е различна за всеки.“, добави блондинката. За разлика от колежката си Камелия, която обяви, че е платила 6000 евро за Фалшива кожа, Емилия не фиксира точна сума. Струва ли си да се броят 12000 лв. за едно доста употребявано парче?
В крайна сметка една песен прекоси географски, културни и жанрови граници. Speed Of Sound излезе от гърлото на Крис Мартин от Колдплей, за да се озове в това на сладкопойната Емилия. Преди това обаче пообиколи полуострова.

 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !