Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

AirBNB променя модела

отпечатай новината

15.12.2016 15:35 | Видян 4456 пъти | Гласували 1

AirBNB променя модела

Аirbnb започва да прави промени в бизнес модела си, като началото на тях ще бъде дадено в Амстердам, съобщава Wall Street Journal. След като през последната година компанията бе под натиск в почти всяка голяма държава в Западна Европа и САЩ, сега американската компания започва да прави отстъпки спрямо първоначалните си планове. Те предвиждаха стъпки като поддържане на сгради и изплащане на финансови пакети вместо данъци, но истинското желание на Airbnb бе да запази бизнес модела си.

От компанията ще въведат режим относно броя на дните и нощите, в които един потребител може да отдавна дома си. Такова предложение бе дадено от регулаторните органи в САЩ и Европа още преди време. Целта му е да се бори с хората, които на практика използват Airbnb, за да предоставят нелегални хотелиерски услуги, които не се облагат с данъци. Airbnb се обяви против тези практики още при завеждането на делото от страна на щата Ню Йорк, което според анализаторите е най-важното за компанията на Браян Чески. Тогава обаче все още не бе ясно по какъв начин точно компанията за споделена икономика ще се бори с нелегалното хотелиерство.

Засега тук, после и там

Компанията обяви, че ще започне да налага ограничението първоначално в Амстердам от януари. Според холандското законодателство един дом не може да бъде отдаван за повече от 60 дни в годината, освен ако собственикът няма специално издаден лиценз.Въпреки че официално не е потвърдено, най-вероятно смяната на бизнес модела ще важи и за други страни. "Новите мерки са пример за света", казва Джеймс Маклур, главен мениджър на Airbnb за Северна Европа.

Airbnb се бори с правилата, наложени на компанията в основни градове като Ню Йорк и Берлин. Те не позволяват на потребителите да отдават апартаментите или къщите си за кратки периоди от време, като става дума за наемане за период, по-къс от 30 дни. Отделни проблеми за компанията се оказват и хотелските вериги, които губят все по-голям дял заради навлизането и разширението на Airbnb в големите градове.

Битките продължават

Airbnb е изправена пред най-важните си битки по съдилищата по света, включително и в Ню Йорк, където губернаторът Андрю Куомо наложи през миналия месец сериозни глоби за всички, които не спазват вече съществуващия закон против отдаване на помещение под наем за под 30 дни без лиценз. От Airbnb обявиха, че имат желание да достигнат доспоразумение, което да разреши най-големите притеснения на щата - незаконното хотелиерство, поддържането на сгради и пропуснатите данъци.

Airbnb бе оценена наскоро на 30 млрд. долара, като така доказа, че правните битки не се отразяват особено тежко на бизнес модела и резултатите. Въпреки че е малко вероятно, подобна оценка може да накара Airbnb да се огледа за излизане на борсата.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !