места

ДА! Кафе Виен е почти като Ландтман

Виенската сладкарница на Лучано, открита преди 20 години на ъгъла на улиците Московска и Раковски в сърцето на София маркира това кюше за австрийската кулинарна традиция. Това на практика беше първата виенска сладкарница в държавата след 1989 г., тъй като преди това имаше един доста успешен опит в Шератон. С времето обаче Лучано изпусна конците и заведението бая позападна. От 2 години то е преобразено, без традицията да е променена.

Като Кафе Виен мястото изглежда много по-добре, носи бая от стила на първокласните оригинални кафенета на австрийската столица като любимия ни Ландтман, където Фердинанд е харесан за български владетел от Стамболов. Интериорът и старовиенските снимки по стените не са единственото характерно в заведението. Все пак най-важно в този смисъл е менюто.
Понеже на такова място най-често търсени са сладкишите, ние препоръчваме най-горещо щройсела с праскова, който е наистина отличен. Разбира се, тортите също са добри, но ако търсите нещо по-така, доверете се на вкуса ни. Друго австрийско нещо, което си заслужава за геврекоподобните претцели, които тук са наистина отлични. Солената кухня е ОК, без да е нещо особено. Напоследък заведението подобри и предлагането на чай, макар все още да е далеч от изобилието на варианти на първообраза Ландтман.

Имаме и забележка: вечер, вероятно от съображения за енергоспестяване, прекрасните ретрополилеи в по-големия от двата салона не се палят, понякога тъмни остават и част от другите лампи. Романтиката е хубаво нещо, но на място за хранене все пак е добре да виждаме ясно какво има и в чинията.

1