профили

Клинт Истууд

Клинт Истууд

Рождена дата: 31.05.1930
Пол: Мъж

Големият американски актьор, режисьор и продуцент Клинт Ийстууд бе отличен на последния кинофестивал в Кан със специален медал на името на Федерико Фелини за огромния му принос в развитието на световното киноизкуство. Освен това, създателят на 24 игрални филма в своята кариера, получи и приз от гилдията на режисьорите за новаторството и оригиналността на работата си в киното.Последната режисьорска творба на Ийстууд "Мистичната река" с Шон Пен в главната роля, бе представена в конкурсната програма на Кан'2003. Очакванията, че 72-годишният режисьор, ще си замине от Лазурния бряг и със "Златна палма", обаче не се оправдаха.Роденият на 31 май 1930 г. Клинт Ийстууд се снима в киното още от 1950 г. Той се прославя сравнително късно - на 33-годишна възраст и то предимно в Европа, след като изиграва двойнствената роля на мълчаливия бандит в уестърна на Серджо Леоне "За шепа долари" (Per Un Pugno Di Dollari, 1964). Впоследствие големият италиански майстор го кани и за другите си филми от трилогията за Дивия Запад -  "За няколко долара повече" (Per Qualche Dollaro In Piu, 1966) и "Добрия, лошия и злия" (Il Buono Il Brutto Il Cattivo, 1966).През 1971 г. Клинт Ийстууд създава образа на полицай, който е готов на всичко в борбата с престъпниците. Филмът "Мръсния Хари" (Dirty Harry) на реж. Дон Сигъл си спечелва огромна популярност. Нестандартният герой в борбата с престъпността се оказва точно по вкуса на повечето американци, които посрещат с адмирации и продълженията от филмовата серия за "мръсния Хари": "Magnum Force" (1973), "The Outlaw Josey Wales" (1976), "Sudden Impact (1983), "The Dead Pool" (1988).
Години по-късно Ийстууд отдава почитта си към двамата свои учители - Серджо Леоне и Дон Сигъл, като им посвещава своя най-успешен уестърн "Непростимо" (Unforgiven, 1992).За този филм той получава и първия си "Оскар" в раздела за най-добър филм и за най-добър режисьор.След смъртта на "каубой номер 1" на американското кино Джон Уейн, именно Клинт Ийсууд поема щафетата и в продължение на две десетилетия се превръща в един от най-любимите актьори на масовата публика.Но в късния период от своята кариера той изненадва всички със силните си изяви и като режисьор и като актьор в роли, които най-малко са очаквали от него. Така например, фанатичната му любов към джаза, го подтиква да заснеме биографичната продукция "Птицата" (Bird, 1988), посветена на един от най-великите джазови музиканти Чарли Паркър.А в любовната драма "Мостовете на Медисън" (The Bridges of Madison County, 1994)  не само прави един от най-силните филми на любовна тематика, но и сам изиграва една от най-интересните роли на влюбен мъж в американското кино.За превъзходната си кариера е отличен с наградата на името на Ървинг Талберг през 1995 г., която се равнява по значение на специален "Оскар" за цялостно творчество.
Клинт Ийстууд е избиран за кмет на гр. Кармел в Калифорния през 1986 г.Жени са два пъти, но е имал твърде много интимни връзки, от които се раждат няколко извънбрачни деца. Първата му съпруга е Меги Джонсън и с нея актьорът живее от 1953-а до 1980-а година. От този брак има две деца - Елисън (1972) и Kейл (1968).Междувременно става баща и на извънбрачно дете, което ражда любовницата му Роксан през 1964 г. От 1975-а до 1989-а поддържа интимна връзка с актрисата Сандра Лок. Има още две деца - Катрин (1988) и Скот (1986) от Джослин Рийвс, а после още една дъщеря от Франсис Фишер. През 1996 г. сключва брак с телевизионната водеща Тина Руиз, от която му се ражда още една дъщеря.

отпечатай новината

Новини

Клинт Истууд представя: 88-дневният ад на Ричард Джуъл

Фалшив герой. Той е нервен бял мъж, който би дал всичко,...

Фалшива новина уби Клинт Истууд

Клинт Истууд стана поредната жертва на фалшиви новини....

Това ли е новото гадже на Клинт Истууд

88-годишният Клинт Истууд бе заснет да вози в автомобила...

И на 88 години Клинт Истууд още кара ски

Ето това се казва да си във форма. Актьорът Клинт Истууд,...

На 88 Клинт Истууд се върна към киното

Клинт Истууд се завръща към актьорството след 6-годишно...

Клинт Истууд води майсторски клас в Кан

Екранната легенда Клинт Истууд проведе майсторски клас...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !