профили

Ирина Чмихова

Ирина Чмихова

Рождена дата: 05.04.1930
Пол: Мъж

Ирина Чмихова е българска естрадна певица и музикален педагог. Тя е един от основателите на естрадата в България.

Родена е на 5 април 1930 в Пловдив в семейството на Николай Николаевич Чмихов, руснак и Цветана Димитрова Велева, българка.

Завършва ДВТУ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Кръстьо Мирски и започва работа като актриса по разпределение в Димитровградския театър. Започва да пее още като студентка, през 1950 година, когато в България гостува руският пианист Евгений Комаров, създал музикален квартет в Руския клуб.

Докато е в театъра, се явява на първото състезание за майстори на естрадното изкуство в зала „България“, след което ѝ предлагат щатна работа в Държавната концертна дирекция, която ръководи изявите на всички изпълнители и артисти. Към този момент датират първите опити за създаване на естрада в България и Чмихова е поканена. Песни за нея са писали Борис Карадимчев и Йосиф Цанков, изпълнява песни и шлагери на осем езика: български, руски, немски, испански, италиански, френски, английски. Нейни хитове са „Гренада“, „Ханум“, „Капитан“, „Ти пак си мой“, „Пълнолуние“, „Тригодишна мъка“ — по-известна като „Синьото елече“, и други.

На 32-годишна възраст започва да преподава в отдел „Естрада“ на Консерваторията. Сред учениците и са певци и музиканти като Маргарита Хранова, Мими Иванова, Мустафа Чаушев, Нели Рангелова, Камелия Тодорова, Есил Дюран, Михаил Йончев, Мая Нешкова.

отпечатай новината

Новини

Чмихова: Лили ми сви Камино

Ирина Чмихова е живата легенда на българската естрада....

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !