профили

Хенрик Кристоферсен

Хенрик Кристоферсен

Рождена дата: 02.07.1994
Пол: Мъж

Хенрик Кристоферсен завърши втори в генералното класиране за световната купа по ски и взе малкия кристален глобус в слалома. Най-младият олимпийски медалист в този спорт за всички времена с бронза в Сочи преди две години, все още е само на 21. Преди четири зими, когато стана изгряваща звезда с две поредни победи през един уикенд на европейската купа в Пампорово, едва ли някой е очаквал подобен триумф. Той вече подобри рекорда за брой първи места в слалома за един сезон, който принадлежеше на самия Алберто Томба.

„Дивото дете”, както му казвали родителите,

категорично би Марсел Хиршер в най-силната дисциплина на австриеца, който и тази година взе Големия кристален глобус. Но за догодина и сам не знае как ще се развият нещата. Хенрик стана първият слаломист взел победите и в четирите класически старта за купата – Аделбоден, Венген, Кицбюел и Шладминг в един сезон.
Баща му Ларк го качва на ски, когато Хенрик е на 5. Роден е в Льоренског, предградие на столицата на Норвегия Осло. На 8 таткото вижда, че момчето има супер талант и става първият му треньор в ските. „Обожавам да правя завой след завой – не съм изпитвал такова чувство на удоволствие от нищо на света”, разправя днес шампионът. И така до този сезон, когато отборът на Норвегия спечели, главно благодарение на него, толкова победи, колкото всички нации в световната купа, взети заедно. А след контузията на Свиндел, лидер на тима стана 21-годишният Хенрик.
Когато не кара ски, той обича да тича и да кара колела и кросови мотори. Има невероятно количество енергия и всячески се стреми да я изразходва. Според Свиндал бъдещето е за „малкия”, защото вместо да се поддава на масовата истерия около себе си, Кристоферсен работи и работи. Единствения си проблем Хенрик вижда в това, че е тъничък като клечка и обещава да натрупа мускулна маса.

отпечатай новината

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !