профили

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Рождена дата: 14.06.1946
Пол: Мъж

Доналд Тръмп e американски бизнес магнат, член на висшето общество, автор и медийна личност.

Той е президент и главен изпълнителен директор на „Тръмп Организейшън“. Доналд Тръмп е основател на „Тръмп Ентертеймънт Ризортс“, организация, която ръководи многобройни казина и хотели в целия свят. Неговият екстравагантен лайфстайл и маниер са го утвърдили като знаменитост – статут, засилващ се от успеха на неговото риалити шоу „Стажантът“ (The Apprentice).

През септември 2010 г. Доналд Тръмп заявява, че „сериозно обмисля“ възможността да се кандидатира за президент на САЩ за 2012 г. На изборите през 2008 г. той поддържа кандидата на Републиканската партия Джон Маккейн, който губи от съперника си демократа Барак Обама. На 16 юни 2015 г. Доналд Тръмп обявява, че се включва в борбата за поста президент на САЩ през 2016 г.Доналд Тръмп е баща на пет деца, а сегашната му съпруга Мелания Кнаус е трета по ред. Заплата на Тръмп възлиза на 32 милиона долара (2007), а нетната стойност на богатството му възлиза на $1.6 милиарда (2009).

Доналд е четвъртото от пет деца на Фред Тръмп, богат строителен предприемач със седалище в Ню Йорк. Тръмп е силно повлиян от баща си в своята цел да направи кариера в сферата на недвижимите имоти. След като завършва бизнес училището Wharton към университета в Пенсилвания през 1968 г., се присъединява към компанията на баща си, „Тръмп Организейшън“.

Първите си бизнес сделки Доналд прави в „Тръмп Организейшън“ на 28-годишна възраст (1974 г.) в Манхатън. Той бързо става известен в града със самовлюбеното си отношение, но и с готовността за поемане на рискове. През 1980-те Тръмп обособява направленията на своите сделки с недвижими имоти – хотели и бизнес сгради в Ню Йорк Сити.
Съпругата на Доналд Тръмп – Мелания Кнаус

През 1977 г. се жени за чехкинята Ѝвана Зѐлничкова. От този брак се раждат синовете му Доналд Младши (*1977) и Ерик (*1984), както и дъщеря му Иванка (р. 1981). През 1992 г. се развежда.

Доналд реализира печалби както с жилищната Тръмп Уърлд Тауър и с други бизнес и офис сгради, така и от собствените му казина в Атлантик Сити, Ню Джърси и Флорида. През 1992 г. се налага да продаде авиокомпанията Trump Shuttle.

През 1993 г. се жени за Марла Мейпълс, с която имат една дъщеря – Тифани (р. 1993). През 1999 г. се развеждат.

Скоро след построяването на Тръмп Тауър в Манхатън той вече е считан за един от най-популярните богаташи в САЩ. Печели популярност със своето приятелско отношение към всички негови служители, независимо от тяхната позиция в рамките на компанията.

През март 2004 г. Доналд Тръмп е избран от американските граждани за най-обичан милиардер.

През 2005 г. Доналд се жени за словенката Мелания Кнаус. Доналд и Мелания имат син на име Уилям Барън (*2006).

През ноември 2005 г. „Ню Йорк Таймс“ издава книгата на Тимъти О`Брайън „Изкуството да бъдеш Доналд“, в която авторът твърди, че Тръмп не е милиардер, а просто мултимилионер. О`Брайън оценява активите му на 250 милиона. Тръмп отрича и го дава на съд.

През януари 2007 г. Доналд Тръмп получава звезда на Алеята на славата.

През септември 2015 г. Тръмп откупува дяловете на NBC и продава „Мис Вселена“ и „Мис САЩ“ на WME/IMG (агенция за търсене на таланти). Това се случва няколко месеца след като NBC отказва да предава „Мис САЩ“ и заявява желание да прекрати съвместната работа с Тръмп след неговите коментари за мексиканските емигранти по време на речта му, в която обявява кандидатурата си за президент.

отпечатай новината

Новини

Ново обвинение в сексуално посегателство за Доналд Тръмп

Бившата моделка Ейми Дорис разкри, че е станала жертва на...

Бившият адвокат на Тръмп пуска книга със скандални разкрития

Мемоарите, които докараха редица главоболия на бившият...

Facebook за пръв път изтри пост на Тръмп

Facebook за първи път изтри пост на президента на САЩ...

Ще защитим историята си и ще покорим Марс: Тръмп

"Американците впрегнаха електричеството, разделиха...

Клуни дари 500 хиляди от името на Тръмп

Доналд Тръмп не се радва на огромна подкрепа сред...

Тръмп и най-запомнящите му кавги с известните

Доналд Тръмп изненадващо спечели изборите през 2016...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !