профили

Меглена Кунева

Меглена Кунева

Рождена дата: 22.06.1957
Пол: Жена

Меглена Щилянова Кунева е политик от партията Национално движение Симеон Втори и първият български европейски комисар.
Родена е на 22 юни 1957 година в София. Меглена Кунева е дъщеря на известния буфосинхронист и киноактьор Щилиян Кунев (който като студент по право в СУ е бил изпратен в концлагера Белене заедно с баща си — юрист, завършил Сорбоната).
През 1981 г. Кунева завършва право в Софийския университет Св. Климент Охридски. Защитава докторска дисертация в областта на екологичното право. Известно време работи като журналист в програма Христо Ботев на БНР и по-специално в хитовото й предаване Добър ден. От 1991 до 2001 г. е в Министерския съвет на длъжности от правен експерт до директор на международната дирекция.
През юни 2001 г. е избрана за народен представител от листата на Национално движение Симеон Втори (НДСВ), но през август напуска парламента, тъй като е назначена за главен преговарящ на България по присъединяването към Европейския съюз и заместник-министър на външните работи. На 29 май 2002 г. е избрана за първия български министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски. След изборите на 25 юни 2005 г. тя запазва своя пост на министър и в правителството на Сергей Станишев.
През октомври 2006 г. Съветът на лидерите на политическите партии от тройната коалиция я предлага за първи еврокомисар от България, въпреки че вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин обявява, че има и по-достойни канидатури. Кунева е официално номинирана за еврокомисар от Сергей Станишев на заседанието на Министерския съвет на 26 октомври 2006 г. Кандидатурата ѝ е одобрена от Европейския парламент на 12 декември 2006 г. с 583 гласа „за“, 21 „против“ и 28 „въздържали се“. Във връзка с избирането на Меглена Кунева за първи еврокомисар от България 40-то Народно събрание я освобождава от поста министър по европейските въпроси на 21 декември 2006 г.
Кунева започва мандата си в Европейската комисия (ЕК), който продължава до 31 октомври 2009 г., от 1 януари 2007 г. Ресорът, който ѝ е определен, е защита на потребителите. Преди нея той е част от ресора на еврокомисаря от Кипър Маркос Киприану, който от 1 януари 2007 ще се занимава само със здравеопазването и безопасността на храните в ЕС. На 22 януари 2007 г. Меглена Кунева полага тържествено клетва в качеството си на член на Европейската комисия, отговарящ за защитата на потребителите. Това става на церемония в Съда на Европейските общности, базиран в Люксембург.
Женена е за Андрей Пръмов – един от най-известните финансови анализатори в България и син на виден деец на ЦК на БКП преди десети ноември на име Иван Пръмов. Другата снаха на големеца е шефката на БНТ Уляна Пръмова.

отпечатай новината

Новини

Меглена Кунева с Матю Макконъхи на форум за образованието

 Снимка на министъра на образованието и вицепремиер...

Куневата партия не платила 20 лв. ксерокс

Възмутена читателка на slava.bg на име Полина, написа...

Меглена Кунева - любовница на богаташки син

Вицепремиерът Меглена Кунева е била любовница на...

Кунева с палто за 8 бона

Меглена Кунева удари в земята всички дами във властта с...

Кунева опъна бръчки

Меглена Кунева претърпя серия от естетични процедури през...

Кунева булка на село

В карловското село Войнягово още помнят сватбата на...

Васко Кеца отказа 250 бона от Кунева

Васко Кеца опроверга поговорката, че този, който плаща...

Няма коментари към този профил !