Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Не оставяйте домашните любимци без вода в горещите дни съветват от „Четири лапи”

отпечатай новината

19.07.2011 12:20 | Видян 1957 пъти

Не оставяйте домашните любимци без вода в горещите дни съветват от „Четири лапи”

Утре се очаква да бъде един от най-горещите дни от настоящата година, като на места у нас температурите ще достигнат до 40 градуса. По този повод от „Четири лапи” припомнят, че сред най-сериозно засегнатите от летните жеги могат да бъдат нашите домашни любимци. Много често това се дължи на недоглеждане или незнание на собствениците им.

„В практиката си неведнъж сме имали случаи на пострадали от горещините животни. За съжаление причината за топлинните удари при животните почти винаги е една и съща – собствениците не си дават сметка колко опасни могат да бъдат летните жеги за питомците им,” разказва д-р Марина Иванова от „Четири лапи”. „Най-често “прегряват” животни, оставени в затворени помещения с лоша вентилация, като автомобили или витрини в зоомагазини, както и кучета, вързани на синджир, които нямат достъп до сянка и вода. Предразположени са също така и онези домашни любимци, които не са приспособени към високите температури – най-вече кучетата от северните породи, като нюфаундленд или хъски. Важно е да се знае, че животните страдат от същите здравословни проблеми като хората. Както и при нас, хората, възрастните животни и животните със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е абсолютно противопоказно да бъдат оставени на слънце по-продължително време.”

Слънчевият или топлинен удар е хипертермия (повишаване на телесната температура) вследствие продължителното излагане на висока температура и/или слънчева светлина. Ако не се вземат бързи мерки, това може да доведе дори до мозъчен оток и смърт на животното.

„Признаците за топлинен удар са доста характерни: силно и учестено дишане на животното, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане”, обяснява д-р Иванова. „В случай на “прегряване” навременната и адекватна първа помощ е жизнено важна – преместете животното на сянка или в охладено помещение, дайте му вода за пиене, намокрете го със студена вода или покрийте главата му с мокра кърпа (но не и лед, тъй като голямата разлика в температурите може да доведе до шок за организма). Ако не е в съзнание – незабавно го отведете на ветеринарен лекар. Там то ще бъде сложено на системи и ще му бъде приложена противошокова терапия.”

От „Четири лапи” съветват да не оставяте домашния си любимец на слънце дълго време и да се погрижите винаги да има  достатъчно вода за пиене. Ако се наложи да го оставите в колата – паркирайте на сянка, отворете леко поне един прозорец и не се бавете много. Ако имате вързано на двора куче – уверете се, че има сянка, под която да може да се скрие. Избягвайте разходките в горещите часове на деня, те могат да бъдат опасни и за Вас. Ако сте на море с куче – не го водете на плаж, когато е най-горещо. Разходките по крайбрежието сутрин и привечер обаче биха били не само приятни, но и полезни за животното. Ако се грижите за животно или птица на улицата – не забравяйте да им осигурявате редовно поилка с вода. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !