Станаха ясни трите финалистки в Ергенът

HR специалистът Надежда Вишева, стюардесата Йоана...

Няма да спасят балетния конкурс във...

Четири години след като Международният балетен конкурс...

Боевски намалява присъдата си с книги

отпечатай новината

27.06.2012 12:15 | Видян 1707 пъти

Боевски намалява присъдата си с книги

Олимпийският шампион Гълъбин Боевски може да намали присъдата си с 14 месеца, ако чете по една книга на месец.

Това става възможно с нова програма, въведена от бразилските власти. За да се справят с пренаселеността във федералните си затвори, те са прибегнали до нетрадиционното предложение към лишените от свобода, добило известност повече като програмата „Изкупление чрез четене". Боевски беше осъден преди два месеца на 9,4 години затвор на първа инстанция, но в момента обжалва. Ако обаче присъдата му бъде потвърдена и на втора инстанция, му остава възможността да се възползва от програмата.

Според офертата осъдените престъпници ще получат право да прочетат до 12 книги годишно. Ако успеят да изпълнят плана, те ще намалят пребиваването си на топло с 48 дни на година, което прави по 4 дни месечно. Затворниците ще имат право на творчески избор върху литературното творчество. Те биха могли да се отдадат на художествени романи, философски или научни шедьоври. Изискванията към осъдените обаче не свършват дотук. След като „изгълтат" съдържанието на дадена творба, те ще трябва да напишат есе.

Идеята е в него не само да се изкажат мисли във „вярната" посока, но и да се се постигне нужното ограмотяване. На първо място е необходимо да се използват правилно новите редове, да се избягва бяло поле, да се пише четливо и да не се допускат правописни грешки, се казва в инструкциите. Накрая есетата ще минат през ръцете на образована комисия, която в крайна сметка ще реши кой ще получи право да попадне в „Изкупление чрез четене". Проектът ще бъде приложен в четирите най-населени бразилски затвори, сред които е и този, в който лежи задържания през октомври м. г. със 12 кг. кокаин Гълъбин Боевски.

Прости изчисления показват, че ако изпълни плана от 12 книги на година щангистът, осъден на първа инстанция на 9,4 г. затвор, автоматично ще извади от присъдата си точно 432 дни или 1,2 г. Засега не е ясно обаче дали затворническата библиотека разполага с достатъчно родна литература. Освен това не се знае дали властите в Бразилия ще имат под ръка специалист, който да оцени написаното на български език.

източник:Телеграф

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !