Защо Вики Бекъм влезе в болница...

Виктория Бекъм се оказа в болница заради предозиране с...

Премиер след оставка

Така си тръгна след подадената оставка нидерландският...

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

отпечатай новината

16.11.2018 15:59 | Видян 848 пъти | Гласували 1

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Бойко Илиев, режисьор и директор на Нов театър – НДК, заедно с актьорите Йоана Буковска-Давидова и Любомир Ковачев представиха актуалните проекти на театъра. В Нощта на театрите в София на 17-ти ноември ще се играе представлението с актуални и силни послания – Антихрист по романа на Емилиян Станев с драматизация и режисура на Бойко Илиев.

Спектакълът Поручик Бенц по романа на Димитър Димов ще бъде представен по време на европейско турне в Германия, Белгия и Холандия. А в началото на 2019 година ще се състои Фестивалът на българската драматургия Януари, носещ името на пиесата на Йордан Радичков.

Това стана ясно по време на пресконференция в Нов театър – НДК на 15 ноември 2018 г., в която участва също и Стефан Плачков, представител на Трио Плачкови, които показват на театрална сцена иновативния спектакъл Ла Комедия с елементи от нямото кино и цирковото изкуство. Водещ на пресконференцията беше проф. Любомир Стойков.

„Спектакълът трябва да има нравствени послания. Това е условието и изискването за спектаклите, които се играят на сцената на Нов театър – НДК“, отбеляза Бойко Илиев и подчерта, че е важно какво театърът дава на хората, като им помага да излязат от „нравствената мътилка на живота“.

Той обърна специално внимание на това, че българските автори и произведенията на родната драматургия не трябва да слизат от театралната сцена и именно те са в основата на репертоарната политика на Нов театър – НДК.

Една от основните цели на театъра е представянето освен на утвърдени и успешни български актьори, също така на талантливи млади артисти. В тази връзка Бойко Илиев представи и двете премиери на дебютиращи в театралното изкуство млади творци – моноспектакълът на Иван Рангелов – Страсти Илиеви с автор Димо Дешев, който може да бъде гледан за първи път на 15 ноември и моноспектакълът на Кирил Михов – Пикльото 20/18 с автор Калин Илиев, предвидена за началото на месец декември.

„Младите хора ще дадат ново лице на театъра, свежест и живец, който ни е нужен. Те не се вписват в конюнктурата на българския театър, който не се промени през последните 30 години, но младите ще го променят.“ Пример за това е Иван Юруков с неговия моноспектакъл Пилето, което казва Ку.

Актрисата Йоана Буковска-Давидова, която играе главната роля в спектакъла Поручик Бенц, където си партнира с Любомир Ковачев и Ивайло Захариев сподели, че за една календарна година имат рекорд от 30 изиграни спектакъла в национално турне с много силен интерес от публиката и пълни зали.

Тя обяви, че предстоящото турне на представлението ще се състои от 15 януари до 15 февруари 2019 година в шест града в Европа – Виена, Мюнхен, Цюрих, Брюксел, Амстердам и Нюрнберг. Йоана Буковска-Давидова сподели в аванс, че подготвя иновативен интерактивен моноспектакъл, който ще се играе на сцената на Нов театър – НДК и ще представлява комбинация между театър и кино с препратки към виртуалната и добавената реалност.

Любомир Ковачев, на когото са поверени главните мъжки роли както в Поручик Бенц, така и в Антихрист, сподели някои свои мисли за образите му в двата спектакъла по световни класики, каквито са творбите на Емилиян Станев и Димитър Димов.

„Важно е театърът, който правиш да има мисия. Ние не можем да променим хората, но можем да вкараме в тях бацил – да ги накараме да си задават въпроси и да помагаме на зрителите да развиват въображението си.“, сподели Любомир Ковачев, като отбеляза, че сцената на Нов театър – НДК е „място, където се създава нов поглед към театъра.“.

Той сравни  българската и френската театрална школа, която е завършил, като отбеляза, че френският театър не е действен като българския, а е театър на словото и родните актьори са по-добри, защото имат силен вътрешен заряд и мощ.

Стефан Плачков – режисьор на спектакъла Ла Комедия, в който играе и главната мъжка роля, съобщи за новата възможност публиката да съчетае всяко от представленията с чаша вино и вечеря след като излезе от залата. Той обяви, че спектакълът ще се играе и в навечерието на новата година на 31 декември от 18:00 часа, когато зрителите могат да очакват приятни изненади и подаръщи. Стефан Плачков  сподели също, че Трио Плачкови се подготвят за предпразнично турне във Франция от 10 до 19 декември.

Билети на касите: Билетен център НДК 02 / 916 63 00;
Нов театър НДК 02 / 426 39 56; www.newtheatre.bg

Снимки може да видите ТУК!

Снимки: Екатерина Титова  / От игла до конец

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !