Не ща да бъда патриарх: Николай...

Пловдивският митрополит Николай: Още пред отворения...

13900 лв. за бутилка в София

В магазин на столичния булевард България или по нета...

Excelsior Victoria: легендата на Соренто

отпечатай новината

18.02.2020 17:58 | Видян 7991 пъти | Гласували 3

Excelsior Victoria: легендата на Соренто

Гранд хотел Excelsior Victoria е символът на Соренто не само защото се намира в центъра му и няма как да не минете покрай него, ако влизате в града с кола или влак, а ако идвате по море, както правят мнозина, пристигайки от Неапол или от остров Капри, от Позитано или Амалфи, той е точно на скалата над пристанището. С великата си тераса, възпята от Лучо Далла в неговата знаменита песен за Карузо, която по-добре от него я изпълняваше Лучано Павароти, който я и направи световноизвестна.

От песента сте останали с впечатление, че Карузо е прекарал тук последната си вечер, докато пеел, макар и болен, на момиче със „зелени като морето очи“, и издъхнал. Тази случка безспорно я е имало – роялът за разпяването на великия тенор и досега е наличен в прекрасната зимна градина, служеща за преддверие на споменатата и в нашия текст и в песента великолепна тераса. Но без финала, защото по исторически данни най-великият оперен певец за всички времена се споминава в съседния Неапол, откъдето е и родом. Човекът, който прави световната слава на канцонетите и пицата обаче завинаги е свързан с Гранд хотела на Соренто, защото така влиза в песента на Лучо Далла.

Историята на написването обяснява защо композиторът и изпълнител го прави. Причината е, че той и „момиче със зелени очи“, същото като в песента, закъсват с яхта между остров Капри, където са били, и подножието на вулкана Везувий, където са разположени на брега Соренто и Неапол. Ненадейно и за тяхна радост, се появява яхтата на собственика на Гранд хотела, за който ви разказваме. И не просто спасява мореплавателите, но и ги кани да се изсушат, да хапнат и да пийнат в Excelsior Victoria. Разказва историята за Карузо и пеенето на рояла на хотела, което действително го съсипва.

И както си седят в бара в съседство, Лучо ражда гениалната мелодия. Тя никога не би станала песен, ако не е дошла поканата за участие на фестивала Сан Ремо от най-дългогодишния му водещ Пипо Баудо. Той казва на Лучо – хубава мелодия, обаче ти трябва текст. И му дава спешно свой приятел – поет, който изслушва историята, научена от композитора след морското произшествие, завърта великолепния текст, където се мярка дори „бялата следа на една лодка“. От сцената на най-големия музикален конкурс хитът тръгва и покорява света, пее се и до днес и може би само една друга песен от този залив – О, соле мио, е по-популярно парче на италиански език от нея.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !