Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Петър Петров – българинът в центъра на модата

отпечатай новината

21.02.2020 16:51 | Видян 1223 пъти

Петър Петров – българинът в центъра на модата

Седмицата на модата в Лондон е едно от най-чаканите събития сред дизайнерите и модните експерти. Това е времето, в което Виктория Бекъм представя новите си модели, които винаги са повече от впечатляващи. В столицата на Великобритания виждаме и едни от най-известните супермодели, което още повече засилва интереса към шоуто.

Но тази година имаше нещо различно. И то идва от България. Петър Петров направи своя дебют на модната сцена в Лондон, където представи първото си изцяло женско дефиле. Досега той има забележителни успехи в модната индустрия, а дизайните му се продават в едни от най-големите магазини.

Петров е роден в Украйна, но като малък се мести в България, където прекарва цялото си детство. След това заминава за Виена в края на 1990 година, за да изучава икономика. Бързо обаче разбира, че това не е неговата специалност и решава да се насочи към модата.

„Подготвих си портфолиото за няколко седмици. Приеха ме в Университета по изкуства във Виена и ето ме сега тук“, казва Петров пред „Global Blue“.

Много хора го оприличават на младия Ив Сен Лоран, въпреки че чертите на лицето му са малко по-груби от тези на френския дизайнер. Петър признава, че професорите в университета силно са му въздействали за подхода му към модата. Учи при дизайнерите Виктор Хорстинг, Ролф Сноер и Раф Симонс.

Модните експерти описват работата му като „лукс без усилия“, съставена от кашмир, мериносова вълна, коприна и кожа. Невероятната му изработка прилича на пъзел, в който всички парчета пасват идеално веднага, щом са докоснати от пръстите на Петров.

Дизайнерът казва, че любовта му към шиенето се заражда още в София, където живее с майка си, която работи като шивачка. „Не смятах, че някога ще започна работа в модата, но бях заобиколен от качествени и уникални дрехи, изработени от майка ми“. Именно това го кара да се насочи към красивите дизайни.

„Имах късмета да нося дрехи, които майка ми специално е направила за мен“.

Личният шивач е лукс, но Петров споделя, че липсата на избор в магазините през 90-те години също е оказала влияние върху него. „В София нямаше много дрехи и беше почти невъзможно да си вземеш нещо от Западния свят. Единственият ни досег с модата беше чрез MTV или стари издания на модни списания“, казва той пред „Global Blue“.

Така той решава да създаде собствен стил, който да бъде уникален. Преди повече от 10 години се ражда личният му бранд „Petar Petrov“, който иска да накара жените да бъдат по-уверени в себе си и да вървят със самочувствие сред околните.

„Моите дрехи не са направени за жени, които искат да се слеят с тълпата“, твърди Петров.

Сред дизайните му може да намерите дълго палто с леопардов принт, сребърни панталони и златни ботуши. Цветовете винаги са искрящи и наситени. Започва бизнеса си с мъжка колекция през 2002 година, а 7 години по-късно идва ред и на жените. Според Петров, дизайните му са унисекс и една жена може да носи мъжки дрехи и обратно.

„Жената, която купува моите дрехи е независима и индивидуална, но също така обича изненадите“.

Репутацията на Петров във Виена вече е твърдо утвърдена и през 2017 година той пуска на пазара и своята дебютна линия чанти. По този начин той заявява желанието си да стъпи на световната модна сцена.

И само 3 години по-късно той се явява на Седмицата на модата в Лондон. Там Петър представи своята колекция за есен/зима 2020 година. Пред списание „Vogue“ споделя, че се възхищава на жените и е черпил вдъхновение от тях. Твърди, че в ръкава си винаги има скрит коз, с който да зарадва публиката.
„Предпочитам да изненадвам хората, а не да имам запазена марка, с която всеки да ме свързва“, казва той пред „Vogue“.

Споделя, че с шоуто си иска да покаже на своите клиенти, че дрехите му са достойни да се мерят със световноизвестните марки. „Исках да видят, че това, което носят, не е просто дреха от интернет или от някои магазин“.

Избира именно Лондон, защото чувства, че там креативността е по-добре приета. Петров добавя, че хората там са по-отворени към нови предложения и към непознатите дизайнери, които имат същия талант като американските и френските си колеги.
„Да, излязох от зоната си на комфорт, но работата ми никога не е била просто за шоуто. Исках да бъда уверен и да покажа дрехите си по начин, по който те заслужават да бъдат показани“.

В момента Петров живее и твори във Виена, която не се слави като моден център. Дизайнерът обаче смята, че това е невероятен град, който си върви със собствена скорост и има своите позитиви.

„Тук има много култура, но пък не се разсейваш от прекалено многото реклами или пък големи булеварди. Имам много приятели във Виена, които ми служат като вдъхновение“, казва той пред „Vogue“. Добавя, че не иска хората да купуват дрехите му заради името, а заради качеството.

Според Петър, най-голямото предизвикателство за всеки дизайнер, е да остане интересен за публиката. „Някои брандове са такива, че веднага може да познаете дизайните им“. Той добавя, че се радва, когато дрехите му дават свобода на клиентите да бъдат различни и елегантни.
„Хората искат да видят нещо, което ще си вземат, но още не са си го харесали. Очакват от теб да знаеш всичко това. Това си е почти като работа на психолог“.

Въпреки че сега е заобиколен от качествен и талантлив екип, Петров участва силно в процеса на шиене и създаване на дрехите. „Обичам да контролирам нещата и рядко правя компромиси с качеството и материалите“, казва той пред „Global Blue“. Дизайните на Петър Петров са носени от Кейт Мидълтън и Кристен Стюарт.

Още от дебюта на Петър Петров в Лондон вижте в нашата галерия .

Източник: tialoto
Снимка: Instagram

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !