NOVA търси големите постижения на...

Кои са големите постижения в демократичната история на...

Графа, Мария Илиева, Михаела Филева в...

На 25-ти април, четвъртък, „Приказката продължава“ с...

Сфумато пуска онлайн култовия Квартет на Явор Гърдев

отпечатай новината

01.04.2020 11:04 | Видян 602 пъти

Сфумато пуска онлайн култовия Квартет на Явор Гърдев

Този четвъртък от 19 ч. Театрална работилница „Сфумато“ ще излъчи в канала си в YouTube своя легендарен спектакъл „Квартет" с текст от Хайнер Мюлер по епистоларния роман „Опасни връзки“ на Шодерло дьо Лакло. В тъканта на представлението са вплетени фрагменти и от Бернар-Мари Колтес, Жан д’Ормесон, Кристофър Хамптън и Кирил Мерджански. Преводът е на поета Георги Тенев. Литературната адаптация, сценичната версия и постановката са дело на режисьора Явор Гърдев.

В ролите са Владимир Пенев (Валмон), Жорета Николова (Мертьой), Светлана Янчева (Турвел), Ана Пападопулу (Воланж), Надя Конакчиева (Меро) и Даниел Рашев (Непознатия). Herzstuck от Хайнер Мюлер е в изпълнение на Мариус Куркински.
Премиерата се е състояла на 20 февруари 1999 г. Спектакълът има номинация за наградата на Съюза на артистите в България за 1999 г. за сценография и костюмография на Даниела Олег Ляхова и Никола Тороманов; награда на САБ „Икар 1999“ на Даниела Олег Ляхова и Никола Тороманов за сценография и костюмография, както и номинации за „Аскеер 1999“ за режисурата на Явор Гърдев и за най-добро представление. „Квартет“ печели още много национални театрални отличия, играе се на фестивали в Македония, Чехия, Швейцария, Португалия, Франция, Холандия и др. На 7 септемви 2000 г. в Базел е 50-ото представление.

През юни 2005 г. се играе последното 82-ро представление.
Записът на спектакъла е компилиран от заснемания в София през 1999 и 2002 г., в Базел през 2000 г. и в Лисабон през 2001 г.

„Квартет“ е наелектризиран с еротизъм, но той е породен не от разголена плът, а е предизвикан от думите. Физическото докосване в него е рядкост, но то се случва като кулминация – едва когато словата са образували волтова дъга... Накрая прелъстената публика е готова да се предаде. Но тогава „Квартет“ й обръща гръб и си тръгва, изоставяйки я в отчаяние да осъзнае, че това е бил само кратък миг на заслепление, предхождан и последван от безнадежден мрак“, пише за спектакъла театралният критик Анелия Янева.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !