Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

И звездите на италианската песен искат подкрепа от държавата

отпечатай новината

21.04.2020 10:53 | Видян 747 пъти

И звездите на италианската песен искат подкрепа от държавата

Над 35 от най-известните италиански певци, сред които Ерос Рамацоти, Андреа Бочели, Тициано Феро, Васко Роси, Лаура Паузини, Джана Нанини, Клаудио Бальони, Джованоти и др., разпространиха в социалните мрежи апел към правителството на страната за подкрепа на всички работещи в сферата на музиката и другите изкуства, „за да не остане никой глас нечут“, както бяха обещали управляващите.

Исканията в отвореното писмо са от името на всички колеги, всички професионалисти от света на спектакъла, „всички, които като нас обичат музиката, изкуството и вскяка форма на забавление, позволяваща да се обединим в този така деликатен момент“, казват в откритото си писмо артистите.

Ето текста на обръщението: „Всяко нещо с времето си: днес все още е времето на мъка за онези, които си отидоха, на грижите за болните и подкрепата – икономическа, морална и организационна, за всички здравни работници, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Това, без съмнение, е приоритет. Утре обаче трябва да се изправим отново и не можем да си позволим да забравим някого, да изоставим стотици хиляди труженици в сектора на културата и изкуството, които днес без вина са без всякаква перспектива. Не говорим само за себе си. Говорим за всички музиканти, композитори, диджеи, танцьори, актьори, високоспециализиран технически персонал, свободни професионалисти от всяка област на сценичните изкуства. Говорим за онези, които свирят вечер в клубовете и за онези, които преподават музика на вашите деца. Не са звезди, но с работа си изкарват прехраната, за да живеят. Хора, които, като всички, имат право да работят. И които, като всички, имат право да бъдат подкрепени когато, без никаква вина от тяхна страна, рискуват работата и достойнството си“, казват именитите артисти.

И продължават: „Четем навсякъде за инициативи, предложения, методи, които ще позволят постепенното, макар и трудно възстановяване на производствените и търговските дейности. Но никога не става дума какво ще се случи с работещите в сферата на културата и изкуствата... Питаме се: как ще издържат в извънредното положение, което се очертава все по-продължително? Как ще могат да живеят достойно без перспектива да се върнат един ден към работата си? Какво ще се случи със събитията от това лято и с насрочените за следващите месеци?...“.

Оттам насетне говорителите на свободните артисти поставят своите искания: „Очакваме и настояваме: за всички работещи в този сектор, за целия период на извънредното положение, да бъдат гарантирани достойно икономическо и социално осигуряване. В съответствие с това, което вече е направено в други държави, да се определи бъдещето на предстоящите събития със зачитане правата на всички. Нека правителството изслуша различните организации в сектора и да предложи на целия сектор реалистична перспектива кога хората ще могат да се върнат към работата си, като предложи и конкретни финансови ресурси, които ще позволят да се възобновят дейностите им в безопасни за артистите и публиката условия“, завършва писмото на известните италиански певци. Нещо, в което този път можем без колебание да кажем, че сме по-напред, защото в България съответни мерки вече са решени и конкретизирани след поредица от срещи между представителите на независимия арт сектор, министъра на културата Боил Банов и социалния министър Деница Сачева.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !