Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

298 200 лв.противозаконно източи новият шеф на БНР за доставки на ток: УС

отпечатай новината

04.06.2020 17:40 | Видян 1259 пъти

298 200 лв.противозаконно източи новият шеф на БНР за доставки на ток: УС

Доставките на ток, както вчера 19 минути писа, са най-модната форма за източване. В свое писмо Управителният съвет на Българското национално радио го и доказа, като уличи новия генерален директор Андон Балтаков. Той е сключил без изискваното по закон провеждане на обществена поръчка и без също изискваното по закон одобрение на УС договори за 298 200 лв. за доставки и е поел от името на институцията задължения, на което също не е имал право.

Напомняме ,че както 19 минути неколкократно писа изборът му е обжалван поради прегазване на поне 2 закона от СЕМ, който силово го наложи, въпреки че предварително предупредихме органа на Бетина, в тов число и самата Жотева, подкрепила го с гласа си. Балтаков беше назначен без необходимия по закон стаж и също така при действаща фирма, което категорично е забранено отново от закона.
Какъв е поредният му сблъсък с легетимните правила в държавата. На 1 юни 2020 г., както пишат членовете на УС на БНР, Балтаков информира, че е решил „казуса с тока”. Не дал повече подробности, а членовете на борда, назначени, за да го контролират. Те сами издирили информацията, че директорът е сключил, без да има право на това, още на 9 април 2020 г., малко преди да замине на почти месечна ваканция в САЩ, където е бизнесът му,договор за доставка на ел. Енергия с Мост енерджи АД. Задължението е за година напред и е подписано от Балтаков при стойност на тока 244 800 лв. По закон Балтаков е бил длъжен да внесе договора за утвърждаване в УС на БНР.

Защо не го е направил? Защото с действието си е предовратил законовата процедура, започната от УС на БНР като поръчка за избор на доставчик на ел.енергия за националното радио. Това е нормалният и легетимине път за всички договори, които институциите сключват за суми над 30 000 лв. Това е станало на 1 април 2020 г. със срок за оферти до 3 юни.
Оказва се, че на 5 март вече е бил сключен договор на БНР за елдоставки за 53 400 лв. със срок само до 30 април 2020 г. с Енереджи маркет. Той отново не е внасян в УС. Така отново са нарушени Законът за обществените поръчки, Правилника за дейността и Правилника за възлагане на обществени поръчки на БНР. И според трите няма как без обявяване на обществена поръчка и без съгласие на УС да се сключват договори.

Както прави впечатление, „малкият” контракт явно е многократно завишен по цена в сравнение със следващия договор. Парите за няма и 2 месеца са 4 пъти по-малко, отколкото за 12 по другия договор. Или цената в следващия контракт е 3 пъти по-изгодна.
Договорът има и друг порок в разрез със закона, той е подписан от Милен Митев, определен в текста като „административен директор”. Само че към датата 5 март 2020 г. в правния мир не същъствува нито „административна дирекция”, нито „административен директор”. Те се появяват чак след гласуване от УС на БНР точно 3 седмици по-късно – на 26 март. Договорът на Митев е от 1 април 2020 г.
„Според нас става дума за сериозни закононарушения”, пишат членовете на УС на БНР след изброяването на горните факти. Те питат дали няма и други подобни нелегитимни договори. По този повод са изискали от генералния директор всички договори от ноември 2019 г. до юни тази година – цялото време на управлението му.

Първоначално Балтаков отрекъл договор с Мост енерджи и се наложило да му бъде показан. Той изведнъж го обявил за недействителен.
След това на 3 юни той внася в УС на БНР нов договор със същата фирма.

Напомняме, че при поемането на поста преди малко повече от половин година, директорът е известен за дефицита от 4,5 млн.лв. в БНР – 10% от бюджета. Щетите са причинени от предишния директор Александър Велев, който е не само приятел и съветник, но и приема в дома си Андон Балтаков и съжителства с него. Същия дом, който беше пропуснал да декларира като къща в Бояна и фигурираше само като двор. По време на шефството си Велев придоби и нов апартамент в Лозенец, уж срещу стар в Гоце Делчев – една твърде интересна размяна, ако някой реши да я разследва.

Мост енерджи вземала ток от НЕК, забравяла да го плаща: държавата

Специализираният енергиен сайт  3e-news.net, близък до ресорния министър Теменужка Петкова, разкрива, че част от причините за уволнението на директора на НДК Мирослав Боршош и последвалите му неволи с прокуратурата може да се дължат на договор, който сключва с фирмата Мост енерджи. Към 2015 г. НЕК е публикувала списък с търговците на ток, които просрочват задълженията си към държавната електрическа компания редовно. В скандалната листа присъства Мост енерджи, като специализираният сайт посочва, че тогава закъснелите плащания са били близо 6 000 000 лв. Интересно е, че дружеството „охотно усвоява публични пари, но не си плаща на държавата”, коментира 3e-news.net.

Фирмата пък е свързвана от близкото до правителството радио К2 на Беновска с Екатерина Истаткова, изпълнителен директор на НЕК през 2014 г. и е съпруга на голям търговец на ток с дружеството ДАНС енерджи, което същата година има оборот от 110 000 000 лева от търговия с ток. Причината за отстраняването на дамата е продажбата на 2,3 МВтч на ниска непазарна цена.  Оставете конфликта на интереси на двойката. Интересно е как такова име изобщо е допуснато за регистрация, при положение, че няма нищо общо с Държавната агенция за национална сигурност.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !