Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

България се връща 25 г. назад: Блумбърг

отпечатай новината

08.06.2020 10:30 | Видян 1125 пъти

България се връща 25 г. назад: Блумбърг

„Кризата с коронавируса ускори в България процес, започнал преди 2 години - отстъпление от 25 години трансформиране на икономиката в пазарна чрез засилване влиянието на правителството в нея”, разаква разказва американската агенция Блумбърг под заглавие: "В най-бедната страна в ЕС икономиката завива към държавен контрол". В текста се изброява как правителството е увеличило влиянието си в различни сектори и че последните примери за това са действията срещу хазартния бизнес на Васил Божков и придвижването на плановете за създаване на държавен конкурент на Лукойл, за които трябва да има окончателно гласуване на депутатите следващата седмица. Агенцията, собственост на милиардера със същото име, който е все по-влиятелен в политиката, пише: „Правителството на Бойко Борисов се намесва в бизнеси, простиращи се от управление на водоснабдяването и строителството до хазарта и разпространението на медии, като преобразява индустрии, контролирани от някои от най-богатите и влиятелни хора в страната".

"В днешния свят има логика за увеличаване на държавната намеса при опит да се намалят разходите в производството, за да са се повиши качеството на продукцията или да се гарантира, че може да се разчита на нея, но качеството на резултата от всичко това зависи от качеството на ръководството. В случая с България бих била предпазливо скептична", казва Рафаела Тенчони, старши икономист на лондонската ADA Economics Ltd.

Блумбърг цитира като контрапункт Владислав Горанов: "Държавата ще се намесва, когато е необходимо или когато пазарът не работи".

Но това се случва не във времена на криза, а от години насам, обяснява "Блумбърг". Агенцията посочва, че Борисов е премиер от 11 г. "България изгражда форма на държавен капитализъм - институциите се използват като инструмент за разпределяне на пазарно влияние между играчи, близки до правителството", коментира за агенцията Мартин Владимиров

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !