Служебни премиери: Фотофакт

Служебни премиери: Фотофакт

Дан Колов оживява и възпитава в...

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на деня, в който...

Семейно кино и опера в летните месеци

отпечатай новината

08.07.2020 15:10 | Видян 1065 пъти

Семейно кино и опера в летните месеци

БНТ 2 подготвя множество изненади за зрителите си през летния сезон.   В новата програмна схема са подбрани и селектирани едни от най-добрите класически български и чуждестранни филми и сериали, документално кино, поп, рок, опера и детски блок. Забавно, приказно лято за малки и големи, за мечтатели и мореплаватели. Битки за игрища, морски приключения, спортни сблъсъци, рицарски истории. Секретни документи и проучвания на скрити доказателства… Всичко е въпрос на мъжка чест, а не на игра. Десет бала вълнения за цялото семейство с програмата на БНТ 2.

Ето какво ви очаква с лятната филмова поредица на БНТ 2 - „Семейно кино“, от понеделник до четвъртък, от 20:00  и от 22:00 ч.

От 7 юли, 20.00 часа стартира „Васко да Гама от село Рупча”. Филмът е създаден  през 1986 година, режисьор  е Димитър Петров. В ролите: Иван Ласкин, Илия Лингурски, Георги Марков, Ирена Минкова, Георги Георгиев-Гец, Павел Поппандов, Мария Каварджикова, Стойчо Мазгалов и др. От 16 юли зрителите ще могат да гледат от 20.00ч. „По следите на капитан Грант”, от 29 юли от 20.00ч. ще се излъчи „Федерация на династронавтите”.

Филмът е създаден през 1980 година, режисьор е  Стоян Шивачев. Главните роли са поверени на едни от най-талантливите класически български актори - Иван Андонов, Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Надя Тодорова и децата Тошко Недялков, Иво Бояджиев, Сашка Гичева.  Съвместната кампания на БНТ 2 и Софийската опера продължава и през летния сезон.  

Всяка неделя, от 20:30 ч., зрителите ще могат да гледат едни от най-добрите оперни спектакли.

12 юли - „Манон Леско“, документален запис на концертното изпълнение на операта от Джакомо Пучини, в памет на голямата българска певица Гена Димитрова. Под диригентството на Емил Табаков ще пеят Гена Димитрова, Бойко Цветанов и Александър Крунев.

19 юли - „Сватбата на Фигаро“ - Волфганг Амадеус Моцарт – една брилянтна опера под режисурата на Пламен Карталов и диригента Йост Майер.

26 юли - „Сестра Анджелика“ .В главната роля е примадоната на Софийската опера Габриела Георгиева, а режисьор отново е акад. Пламен Карталов.

2 август - документален запис от откриването на първия Новогодишен музикален фестивал през 1986 г. Създател на фестивала е световноизвестният български музикант Емил Чакъров, който е и диригент на гала-спектакъла. В концертното изпълнение на операта „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски участват Николай Гяуров, Димитър Петков, Калуди Калудов, Стефка Минева, Димитър Станчев, Пенка Дилова.  

9 август - времето за опера и балет ще бъде посветено на балетната трупа на Софийската опера.

16 август - „Реквием“ от Джузепе Верди. Солисти са Анна Томова-Синтова, Александрина Милчева, Румен Дойков и Никола Гюзелев. Диригент е Иван Маринов. Излъчването е в памет на Никола Гюзелев.

23 август - рецитал на големия на Никола Гюзелев под диригентството на Борис Хинчев, в памет на големия български певец. Участват Софийската филхармония и хорът на Софийската опера.

30 август - „Триптиха“ третата опера от Джакомо Пучини – „Мантията“. Постановката е на Пламен Карталов, а действието е ситуирано на бреговете на река Дунав до Видин.

6 септември /Денят на съединението/ – „Хан Крум Ювиги“, българска опера от Александър Йосифов. Постановката е на Светозар Донев и е заснета на хълма Царевец във Велико Търново.

13 септември /годишнина от рождението на Николай Гяуров/ - „Атила“ от Джузепе Верди. Диригент е Владимир Гяуров, а в другите главни роли са Мари Крикорян, Петко Маринов и Никола Василев. Участват оркестърът и хорът на Софийската опера, а записът е от 1984.

В летните дни, всяка събота и неделя от 9.00 ч., най-малките зрители  могат да гледат любимите си детски и образователни филми, които ще превърнат ваканцията им  в една истинска, забавна  приказка.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !