Новият филм на Борислав Колев с първа...

Филмът "Свещеникът" по разказ на Деян Енев ще...

Старият Криско се завръща

Рапърът Криско се завръща към корените си. Хитмейкърът от...

46 милиона долара за картина на Рой Лихтенщайн

отпечатай новината

13.07.2020 16:27 | Видян 181 пъти

46 милиона долара за картина на Рой Лихтенщайн

Картината на американския художник, представител на попарта, Рой Лихтенщайн „Гола жена с весела рисунка“ (Nude with Joyous Painting) беше продадена на търг на аукционна къща „Кристис“ 46,2 млн. долара.

Търгът под името ONE: A Global Sale of the 20th Century, който се е състоял в петък, се е провеждал едновременно в четири филиала на аукционната къща: в Хонконг, Париж, Лондон и Ню Йорк. Той е бил организиран вместо планирания за края на юни в Ню Йорк търг за произведения на съвременното изкуство, който беше отменен заради пандемията от коронавирус.

Решението за провеждането му в нов формат дава възможност за участници от целия свят да се включат в наддаването и да придобият стойностни картини, изтъкват организаторите.

Работата на Лихтенщайн, изпълнена в неговата типична техника с точки, изобразява комиксова героиня. Картината е от 1994-та – 3 години преди смъртта на художника. Предварителната оценка на платното беше за 20-30 млн. долара.

Сред лотовете, продадени на същия търг, е била и картината на белгийския сюрреалист Рене Магрит „Триумфалната арка“. За нея са били дадени почти 22,5 млн.

Купувач намерила и работата на Пабло Пикасо „Алжирски жени“ - една от серията от 15 творби, рисувани по мотиви от картината „Алжирски жени в своите покои“ на френския художник Йожен Дьолакроа (1798-1863). Тя била придобита за 29,2 млн. долара.


автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !