Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Нови температурни рекорди в Арктика

отпечатай новината

31.07.2020 16:19 | Видян 1297 пъти

Нови температурни рекорди в Арктика

След като в края на юни в град Верхоянск (Сибир) бяха измерени 38 ℃, на 25-ти юли на о. Шпицберген са отчетени 21.7 ℃, което е нов температурен рекорд за този северен остров, пише Климатека.бг.

Предишният рекорд за най-висока температура на този архипелаг в Северния ледовит океан е бил отчетен преди повече от 40 години, през юли 1979 г., и е бил 21.3 ℃. Обикновено максималните температури по тези места на света през лятото са между 5 и 10 ℃ (фиг. 1.), рядко се достигат 15 ℃. Чести са и отрицателните температури, така че стойности над 20 ℃ са доста необичайни за Арктика. Или поне така се смяташе доскоро.

Припомняме и за доста притеснителния рекорд, отбелязан в края на юни в „леговището“ на студа в Сибир. В град Верхоянск бяха отчетени 38 ℃. Стойност, която според руския метеорологичен институт е най-високата температура, отчитана в инструменталната ера не само в Сибир, но и в цяла Арктика, защото Верхоянск лежи зад полярния кръг.

Все още Световната метеорологична организация (СМО) не се е произнесла по въпроса, но така или иначе, през тази зима, пролет и голяма част от лятото в Източен Сибир бяха „счупени“ множество рекорди на максималните температури. Този факт привлече вниманието на редица учени, които изследваха този топъл период, започнал още в началото на годината и продължил половин година в Сибир.

Според статия, публикувана в изданието World Weather Attribution, през месеците от януари до юни включително, средните температури са средно с 5 ℃ по-високи от тези за периода 1981-2010 г., като има региони в Източен Сибир, където положителната аномалия достига и надхвърля 7 ℃.

Такива стойности на аномалията са сравнително чести за дневна или седмична база, но за месечна са изключително редки, а за половингодишен период са направо стресиращи. Именно тази висока положителна аномалия и дългият период, в който се случва, са подтикнали учени от Франция, Германия, Холандия, Русия, Швейцария и Обединеното кралство да обединят усилия и да проучат какви са причините за този топъл период.

Според методите на изследването си са установили, че такава висока температура от 38 ℃ в тази част на света без антропогенна намеса е възможна веднъж на 80 000 години, но заради климатичните промени и човешката роля в тях, такава екстремна температура е възможна статистически веднъж „само“ на 130 години.

Отдавна е известно, че промените на климата затоплят Арктика най-малко два пъти по-бързо от останалия свят. По последни данни с около 2 ℃ спрямо доиндустриалните нива от 1850-та година. Но дори и този факт не може да обясни настоящата положителна аномалия в Сибир. Според тях една от причините е създалата се атмосферна циркулация, която е подпомогната от друг факт наблюдаван през последните години.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !