Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Не сме вече демократична, правова и социална държава по нелегитимно „внесения” проект за Конституция

отпечатай новината

18.08.2020 15:11 | Видян 1132 пъти

Не сме вече демократична, правова и социална държава по нелегитимно „внесения” проект за Конституция

Един от двамата вицепремиери Дончев и Захариева излъга по телевизията, като той я накисна за автор на пълната с грешки Конституция, а тя блесна юридически, като не призна авторство, но каза, че не видяла объркания герб в проекта на ... ГЕРБ, ама зърнала много други сбъркани работи. Ама така било като се работи. Сякаш се реди меню за стола на Министерския съвет, а не основния закон на държавата, обществения договор и прочие.
 
Което започне зле, свършва още по-зле, гласи една мъдрост. В случая с ГЕРБ първо, против ... Конституцията, премиерът рече, ще се внася Конституция. После пък рече, че депутатите му (които уж са му началници по ... Конституция) ще я внесат, та те и осъществиха нещо подобно. Само дето то не е законно, понеже право на това имат поне 120 народни представители. ГЕРБ няма толкова в този момент.

Оставете формата, да видим съдържанието. Дани Кирилов, който е единственият сочен и неотрекъл се автор на проекта, е задраскал преамбюла. Тук самият факт, че текстът му е писан от класика Валери Петров, а го маха получилият забрана да пише във ФБ министър на правосъдието в държава със свобода на словото, би стигнал някому. Но по-важното е, че отпадане на преамбюла означава отмяна на досегашното определение за държавата като: „ДЕМОКРАТИЧНА, ПРАВОВА и социална”. Каква е другата възможност, ако една членка на ЕС не е такава – остава май диктатура.

В преамбюла, на който се основават и ред решения на Конституционния съд вече почти 30 г. има и други важни основополагащи принципи, които отпадат в проекта на ГЕРБ, а именно:

верността към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност; неотменимия дълг да пазим националното и държавното единство на България,

В този смисъл и по тази логика лесно се обяснява и „класацията” на главите, която е показателна:

текстовете за основните права и задължения на гражданите, които са своеобразна харта на правата на човека и в момента са в глава втора на конституцията, веднага след основните начала. В проекта обаче са изместени на финала на основния закон, непосредствено преди механизмите за неговата промяна и преходните разпоредби.

„Какво налага това разместване не е ясно, защото проектът не е придружен от мотиви”, коментира Капитал.

Юристи бяха скандализирани от понятието тип „дървено желязо”, съчетало несъчетаемото: „Съдебен съвет на прокурорите”, от неговата законодателна инициатива – де факто на главния прокурор, който вече няма да бъде назначаван с указ на президента и ще бъде съвсем безконтролен.

В новата, също като в ремонтираната преди 5 г. от обикновено НС стара Конституция отново водеща е политическата квота, а професионалната е малцинство и при прокурорите, и при съдиите. Тоест промяна, даже афишираната 3 дни по-рано от премиера, НЯМА.

Правниците също така виждат тотален хаос и липса на вътрешна логика в подредбата на главите, където безраборно са размествани глави, при положение, че 90% от текста е същият.

Сред народните представители от левицата пък се появиха притеснения, свързани с члена, според който 90 парламентаристи ще могат да променят границите на България:

„Кой написа тази Конституция, в която на депутатите е отменен основният им дълг - да пазят националното и държавното единство на България?
Кой написа Конституцията, в която е сбъркан гербът на България?
Кой написа Конституцията, в която има понятието "Съдебен съвет на прокурорите"?
Кой написа Конституцията, в която с 31 депутати ще могат да се приемат закони, а с 80 - да се променя и приема Основният закон на държавата?
Кой написа Конституцията, в която депутатите сами ще си определят заплатите и това може да е и тайно?
Кой написа Конституцията, в която няма нито ред за представителната демокрация?
Как с тази Конституция се дава властта на народа?”, коментира с въпроси Валерия Велева.

Дали по нейната позиция може да се гадае, че от Сараите ще дадат червен картон на този наистина обиден проект на ГЕРБ за Конституция, особено при позицията на партията, че само тя има право да пише основен закон?

Капитал припомня, че никоя партия не е била на избори с подобна претеция пред избирателите и никой не е гласувал за това. А властта, поне по действащата Конституция, е на нас - народа, произтича от нас, а не от управляващите.

Снимка: informo.bg

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !