Ивайло Захариев предложи брак на...

Ивайло Захариев предложи брак на любовницата си...

Кой ще са актуалните тенденции при...

Време е да се примирим – лятото си отиде! Дойде...

Исторически труд на Макиавели за първи път на български

отпечатай новината

15.09.2020 14:35 | Видян 282 пъти

Исторически труд на Макиавели за първи път на български

Историческият труд „Флорентински истории“ от Николо Макиавели е най-новата премиерна книга на престижното издателство „Милениум“. Луксозният том за първи път събира цялото съчинение на известния философ в самостоятелно издание на български език. Макиавели пише този си труд в продължение на шест години – от 1520 до 1526 г., а книгата е издадена за първи път след смъртта му – през 1532 г.

Близо 600 години по-късно „Флорентински истории“ продължава да вълнува историци и читатели с афинитет към темата за Средновековието и неговата същност. В книгата Николо Макиавели описва историята на родния си град Флоренция от неговото създаване до края на XV век, като го поставя в контекста на възникването и развитието на италианския свят, свързан с разпадането на Римската империя и установилия се след това западноевропейски феодализъм.

Гениалният мислител представя по забележителен начин системите, по които функционират италианските градове държави през Средновековието, причинно-следствените връзки за вътрешните разделения и конфликтите между тях, както и отношенията им с външния свят. Но „Флорентински истории“ не е историческо изследване в класическия смисъл на думата. В книгата личи характерният за произведенията на Макиавели стил на писане.

Излагайки фактологията, той вмъква дълги свои разсъждения за държавния интерес, принципите на управление, социално-икономическите разделения и пр. По този начин се поставя в ролята на морален коректив на историческите събития. Книгата е изключително значима както като безценен материал за историята на Италианското средновековие, така и по отношение на политическата философия.

В нея се откриват мисли, които са твърде нетипични от гледна точка на традиционното разбиране за „макиавелизъм“. Николо Макиавели (1469-1527) е една от най-мащабните фигури в историята на политическата философия. Неговите идеи имат основополагащо значение за принципите, върху които се изгражда държавността в Новото време и по които се развива политологическата наука през вековете. Книгата му „Флорентински истории“ се разпространява на български език с превод от Иван Тонкин и корица от художничката Фиделия Косева.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !