Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Сеславският манастир с Ленин е жив върху 5-вековните фрески

отпечатай новината

15.09.2020 12:29 | Видян 899 пъти

Сеславският манастир с Ленин е жив върху 5-вековните фрески

Ако изберете София за идващите празници , а освен дългия уикенд в златната българска есен си има и повод – Деня на столицата на 17 септември, можете да се почувствате големи пътешественици не толкова в пространството, но със сигурност във времето.

Сеславският манастир „Св. Николай Мирликийски”, който се намира на 21 км от София високо в Стара планина е бил почти недостъпен и затова се е запазил от набезите на османците след XVI в.  

Не е ясно дали е от оригиналните 14 манастира в Софийската света гора на цар Иван - Александър. Някои от експертите обаче смятат, че може да датира и от Второто българско царство и да е бил разрушен от османските нашественици. Бил е свързан с Кремиковския манастир. Кръстен е на местния аристократ и негов патрон Сеслав или на неговата крепост.

Църквата му е най-голямата в Софийската Света гора. Великолепни са стенописите в нея, основно датиращи от 1616 г. През комунистическия период върху тях се появяват и надписи „Ленин е жив”, но през 2005 г. започва проект за възраждането на манастира.



автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !