Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

1000-годишната църква Св. Георги, съкровищницата на Майстора и спа в Кюстендил

отпечатай новината

16.09.2020 09:36 | Видян 912 пъти

1000-годишната църква Св. Георги, съкровищницата на Майстора и спа в Кюстендил

Днес ви представяме 3 прекрасни, но малко познати зелени дестинации на по час път с кола от София, които си заслужава човек да посети в един или в отделни уикенди в златната българска есен .

Невена Коканова и Нейчо Попов – българските  София Лорен и Марчело Мастрояни, снимат на Хисарлъка в Кюстендил своя велик филм Мъже в командировка, покрай който имат и любовен трепет. Той е женен за Стоянка Мутафова, тя е най-добрата й приятелка.

Връщат се в София и оставят своята малка тайна в най-зеления град на България. Дотам е само час път от София, независимо дали по АМ Струма и вдясно от нея, или покрай Перник и напред по живописния стар път, който е и по-кратък. Чудесна дестинация за уикенда в златната българска есен.

Освен перфектни условия за разходки по хълма на прекрасните ни стари кинозвезди – някога мощна средновековна крепост, възстановена сега, освен със спа, заради тукашната лековита вода, използвана за процедурите в 5-звездния Стримон Гардън и 4-звездния общински хотел, с прекрасни череши и ябълки, Кюстендил впечатлява с още едно свое огромно богатство.

По оценка на единствения световно признат български специалист по изкуство – носителят на наградата на Френската академия проф. Андрей Наков, черквата в квартал Колуша на областния град е сравнима по своята ценност с  Боянската църква, ала е по-стара от нея.

1000-годишният храм, носещ името на Свети Георги, е разположен в градина, където се намира и възрожденска къща, реставриран е грижливо, осигурява прекрасни мигове на културно преживяване и отмора в подножието на красивата планина Осогово.

Черквата не е голяма – 87 кв. м, но фреските й са оценени от професор Наков като изключително ценни. Построена през 11-и век, тя има стенописи от онази епоха, но и от времената на османското иго – от 15-и и 16-и и от 19-и век, правени от солунски майстори. Според мнозина именно тук е бил положен един от последните български царе Михаил Трети Шишман, убит именно в битка за Кюстендил – тогава Велбъжд.
 
Художествената традиция на града е пренесена и в центъра. На приятната със заведенията си в средиземноморски стил централна пешеходна улица до кметството, построено по проект на прочутия австрийски архитект Грюнангер, е градската галерия. Тя е изключително ценна за нацията, тъй като съдържа най-голямата колекция на великия български творец Владимир Димитров – Майстора – нещо, което е задължително да се види.

Покрай нея минава Алеята – така тук наричат главната улица, с приятни кафенета и ресторанти, а отвъд реката, е най-доброто местно заведение „Френдс” с нивото, но под цените на модните в София.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !