Ергенът отпрати Барбара и Виктория

Състезателката по борба Барбара Иванова и спортният...

Не съм комарджия, продадох 60...

Не съм комарджия, играл съм само покер и съм спечелил...

Питагор и космологията на числата

отпечатай новината

15.10.2020 15:17 | Видян 1247 пъти

Питагор и космологията на числата

Търсете на пазара двайсетата книга от поредицата „Философия за всеки“. Авторката София Петрова допълва престижната колекция, разпространявана на пазара с логото на издателство „Милениум“, с премиерния том „Питагор и космологията на числата“.

Питагор от Самос (ок. 570 – ок. 495 г. пр. н. е.) е древногръцки философ и математик, за когото е прието да се смята, че е първият, нарекъл себе си философ като разграничение от софистите. Той е основател на Питагорейския съюз – религиозно-философската школа питагореизъм, базирана върху убеждението, че душата е безсмъртна и способна на прераждане, а всяко събитие и явление във Вселената може да бъде представено във вид на числа.

Питагорейството съзира символи и отношения навсякъде – най-вече в изкуствата, музиката, архитектурата, астрономията, и на тях именно се гради хармонията в света. Питагоровото идеалистично-мистично учение дава силен тласък върху развитието на древногръцката научна и философска мисъл и силно повлиява идеите на по-късни автори като Платон и Аристотел, а чрез тях предопределя развоя на цялата модерна западна философия.

Книгата „Питагор и космологията на числата“ представя биографията на мъдреца, подробен обзор на основните идеи, залегнали във философията му, както и полезни и интересни цитати за размисъл.

Ето някои от тях:  Ако можеш да си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите, Безумният е известен с речта си, а мъдрият – с мълчанието, Великата наука да живееш щастливо е да живееш само в настоящето, Животът е като публично зрелище и често най-лошите хора заемат най-добрите места, Има три реални заплахи за човечеството: материализмът на учените, невежеството на свещениците и хаосът на демокрацията, Ласкателството е като нарисувано оръжие – привидно хубаво, а полза – никаква, Лошите надежди, както лошите водачи, ни водят до лоши дела.



автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !