Принцеса София и принц Карл от Швеция...

Коронавирусът застигна и шведското кралско семейство....

В памент на Марадона

26 ноември е тъжен ден за световния футбол. Хора от цял...

Житейските уроци на 101 страни събрани в книга

отпечатай новината

16.10.2020 09:24 | Видян 570 пъти

Житейските уроци на 101 страни събрани в книга

Очаквайте от 20 октомври книгата „Компас на ценностите“ с логото на издателство „Хермес“.  Като репортер за „Ройтерс“ и Би Би Си Мандийп Рай е посетила над 120 държави и прави едно и също поразително откритие – във всяка страна има нещо едновременно явно доловимо и неизказано в отношенията между хората, особен вид културен език, който определя много от аспектите на ежедневието.

Според нея това са основните ценности на един народ, формирани в продължение на векове и предавани от поколение на поколение. И макар страните да търпят постоянно развитие, тези ценности запазват същността си и стоят в основата на националната идентичност.

По такъв начин французите са станали символ на гражданските протести, руснаците вдъхват респект със силата на духа си, а бразилците са считани за най-страстните и непринудени хора. Затова нека поемем на това необикновено околосветско пътешествие, което ще ни позволи да се докоснем до най-съкровената същност на народите – до техните традиционни ценности. Мандийп Каур Рай Дилон е световен експерт по ценностите, който работи с компании, институции и хора по целия свят.

Била е в над 150 държави и е правила репортажи като журналист за „Би Би Си Свят”, „Ройтерс” и др. Следвала е философия, политика и икономика, има магистърска степен по развитие от Лондонското училище по икономика и по бизнес администрация от Лондонското бизнес училище. Има докторска степен по глобални ценности.

„Книгата ни отвежда в сърцата, умовете и традициите на културите и народите по света.“-Далай Лама, „Компас на ценностите“ увлекателно четиво, което ще ви отвори очите и ще ви помогне да разберете себе си и другите по задълбочен и в същото време практичен начин.“-Дийпак Чопра. Коя е най-голямата ценност за българина според „Компас на ценностите“? - „Как си?“ В много страни това е обикновен въпрос, който има за цел да започне разговор, а отговорът е автоматичното „Добре съм“.

В България обаче това е покана за насочване на разговора към любимата тема на хората тук – здравето. Болят ги краката, стойката им не е както трябва или пък току-що са разбрали за естествена алтернатива на добавките с желязо.      

Българите говорят за грижите за здравето, както британците за времето. Това е най-предпочитаната тема за обсъждане, до която винаги можеш да прибегнеш – универсална сред млади и стари, между приятели и на масата. В България навсякъде се обсъжда здравето. Хората си разменят рецепти не за сладкиши, а за домашни илачи и лечебни смеси. Рекламират се предимно продукти, свързани със здравето.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !