Фънки смени Капките с Hell’s Kitchen,...

Четири от жените в червения отбор ще се борят за мястото...

Аз съм във Фейсбук само защото се...

"Аз съм във Фейсбук само защото се нуждая от...

Пивоварите отбелязаха Зелена седмица на Европа

отпечатай новината

23.10.2020 16:50 | Видян 704 пъти

Пивоварите отбелязаха Зелена седмица на Европа

Лидери в пивоварния бранш, политически ръководители и експертни групи бяха част от Форума за устойчивост, организиран от Пивоварите на Европа в Брюксел. Събитието се проведе за първи път виртуално, в рамките на ежегодната Зелена седмица на Европа.

От България се включиха представители на Съюза на пивоварите, както и водещи медии у нас. Форумът бе открит със специална сесия от депутатите, подкрепящи Бирения клуб към Европейския парламент (EП). Тя събра редица представители на ЕП и експерти, които обсъдиха Зелената сделка на Европа и как пивоварният сектор се вписва в тази стратегия.

По време на четирите технически сесии бяха демонстрирани най-добрите зелени практики в сферите на биоразнообразието, възобновяемата енергия и потенциалните възможности за изграждане на малки, но екологични пивоварни.

Като допълнителен ключов елемент на събитието бяха изразени гледните точки на Европейските институции и на водещите производители на Стария континент. Пивоварите на Европа категорично подкрепят кръговата икономика, затова и браншовата организация работи активно със своите членове за въвеждане на екологични практики в предприятията, по веригата на доставките си и чрез промяна на потребителските навици и поведение.

Европейските микро и макро пивоварни са въвели директни подобрения при използването на вода, енергия, транспорт и опаковки и намаляване на емисиите на CO2. От разисканата на форума информация стана ясно, че устойчиви практики в пивопроизводството са въведени във всички държави с  браншови организации, членове на Пивоварите на Европа, както и у нас чрез Съюза на пивоварите в България (СПБ).

По данни на СПБ, през последните 5 години българските производители на бира са инвестирали приблизително 30 милиона евро в екологични и иновативни решения, чиято цел е намаляване потреблението на ресурси и подобряване на еко отпечатъка на индустрията.

В сравнение с 2015 г. предприятията отчитат намаляване на потреблението на вода с 4-6% и с 8-10% редуциране на потреблението на електроенерия, необходимо за производство на 1 хектолитър бира. Големите пивовари у нас са постигнали също 90% биологично пречистване на отпадните води, инвестирайки в био-анаеробни инсталации.

Те позволяват производството на биогаз, който може да се използва като алтернативно гориво. На годишна база бирените компании в страната намаляват използването на хартия до 200 тона, като така предотвратяват изсичането на 2600 дървета. А според изчисленията на експерти рециклирането на 20 000 кенове за бира, спестява енергия, равна на тази на 1000 л. бензин.

Годишно у нас се преработват около 3400 тона бирени стъклени бутилки, като по този начин се редуцира отделянето на 1100 тона въглероден диоксид. В подкрепа на всички тези стремежи, както и на местните общности, членовете на Съюза на пивоварите традиционно продължават да инвестират в редица зелени инициативи.

Новият фокус на Националната бирена академия е върху „Устойчивост – прозрачност – иновативност.“ Актуалните насоки на кампанията се свързват със съвременните очаквания на обществото за отговорни екологични практики и приносът на пивоварната индустрия в тази посока.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !