Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Локдаун е думата на 2020 г.

отпечатай новината

10.11.2020 13:05 | Видян 1124 пъти

Локдаун е думата на 2020 г.

„Локдаун”, терминът за карантиниране, беше избран за дума на годината от престижния английски речник "Колинс", съобщава БТА. Рестриктивната мярка беше приложена от много държави по света за ограничаване разпространението на новия коронавирус. „Локдаун” е фигурирал в списъка от 10 други думи, някои от които свързани с пандемията, свидетелстващи за развитието на английския език.

От "Колинс" са регистрирали над 250 хиляди употреби на термина през 2020 година, като те са били само 4000 една година по-рано. "Езикът отразява процесите в света, който ни заобикаля, а 2020 беше белязана от пандемията от COVID-19", обясниха от екипа на "Колинс" в комюнике за медиите. Думата е била избрана, тъй като тя резюмира преживяното от милиарди хора по света, които са се подложили на ограничения заради новия коронавирус.

Великобритания е страната с най-много смъртни случаи, предизвикани от пандемията, която отне живота на над 49 000 души. Жителите на Англия са отново карантинирани от 5 ноември в продължение на един месец, след първия локдаун в края на март. В списъка на кандидат термините на годината фигурираха също "коронавирус", "социално дистанциране" "самоизолация" и "техническа безработица".

Съкращението BLM на движението "Животът на чернокожите има значение" също беше включен в списъка на най-често употребяваните термини според речника "Колинс".


автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !