Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Храни за оцеляване при вируси - от семки до синьо сирене: какво да правим с времето в карантина

отпечатай новината

16.11.2020 09:37 | Видян 1239 пъти

Храни за оцеляване при вируси - от семки до синьо сирене: какво да правим с времето в карантина

Онези, които не са се разболели с коронавирус, имат нужда от естествен имунитет не от химии, а които са го минали, трябва да го възстановят и това може да стане с хапване. На това посвещаваме днешния си лайфхак. Възстановяваме популярната ни рубрика от пролетното затваряне, защото в момента нещо като половин милион българи са "локдаун"-ати като заразени или контактни.

Индийските учени - а тяхната страна е втората най-засегната от коронавируса, след изследвания препоръчват за природно подсилване на организма нещо просто като черния пипер. Оказва се, че той прави защитата ни срещу сезонните и актуалните вируси по-сина и то изненадващо с много. Друга проста храна, която ни зарежда се оказват толкова любимите на мнозина, но позабравени напоследък семки.

Те бяха прочути и като прекарване/убиване на времето дори, освен като храна, което си карантинен лайфхак. Но и като хапване, оказва се, са полезни в сезона на вирусите. Даже пилешкото месо има имуноподсилваща функция, доказват съвременните учени - ето защо в миналото майките ни готвеха именно пилешки бульон, когато сме болни, заедно с чая.

Само че, освен супата, оказва се, трябва да ядем за здраве и месото. Също не се връзва със започващите пости, но си струва срещу короната, да се ядат яйца, които супер вървят със супите, в това число с бульона. Друга храна, която беше популярна при соца, а сега рядко се срещаме за нея - грахът, е супер защита срещу вируси и бие другите варива като боба и лещата, които 500 години изхранват българите.

Освен прости като фасул, и смятани за по-изискани, или поне по-скъпи неща се препоръчват от учените с цел имунитет. Който иска да трупа витамин Д, когато времето се разваля и разходките с добиването му от слънцето вече ще прекъсват, трябва да хапва дроб от треска. Има го в руските магазини в София и други градове, само внимавайте. На етикета на кутийката трябва да пише "натуральньi".

Друга храна, смятана за глезотия, синьото сирене се оказва сериозен източник на пеницил - аминокиселина, която помпа защитата на организма - неговия имунитет, както убедително доказват френските учени. В по-малка степен, но също с подсилващ ефект се оказват меките сирена от страната на Макрон като камамбер, бри и т.н.

Експертите обаче са категорични: не си създавайте меню само от имунозасилващи храни. Предозирането може да бъде толкова опасно, колкото и недостатъкът на защита на организма.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !