Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Вълдобрев пише музика към първия роман на Яна Борисова

отпечатай новината

24.11.2020 17:32 | Видян 1004 пъти

Вълдобрев пише музика към първия роман на Яна Борисова

Известният драматург Яна Борисова пише дебютния си роман „Чудна лятна нощ“ в компанията на няколко от най-добрите си приятели, съобщават от екипа на авторката, чиито текстове „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“, „Хората от Оз“ и др. са поставяни в цял свят.

Стефан Вълдобрев композира музика към романа, което ще го превърне в първата книга с авторска музика.

Двамата творци са свързани благодарение на Театър 199, където Вълдобрев участва в спектаклите по трите споменати заглавия. Последния си драматургичен текст Яна Борисова пише специално за 50-годишния юбилей на актьора.

Оркестрацията на музиката е на Милен Кукошаров, с когото Борисова работи през последните години и заедно създават поредица от сценични произведения. Редактор е известният кинорежисьор и писател Димитър Коцев-Шошо, за когото авторката казва, че е основен вдъхновител и причината да издаде тази книга. Освен че са близки приятели, в последните години двамата често са и творчески тандем в общи филмови проекти. Към тях се присъединява и Художникът сценограф Никола Тороманов-Фичо. Той рисува илюстрациите към романа „Чудна лятна нощ“, които предстои да бъдат отпечатани в специален тираж.

„Вярвам в творческите групи, в смисловите кръгове, в компаниите, в приятелствата и в семейството. Писането е самотно занимание, както, предполагам, и всеки личен, авторски творчески процес. Понякога, когато завършиш твоята част, не са останали сили да продължиш нататък. Затова вярвам в групите. Само така намирам сила и смисъл да продължа“, споделя Яна Борисова.

„Чудна лятна нощ“ е романтичен роман за любовта, таланта и последствията от тях, партитура за силата на думите, за красотата на музиката и за смисъла и нуждата от изкуство. Той е история за емоционални, но притеснителни хора, които нямат възможност да изразяват чувствата и емоциите си, обяснява авторката.

Яна Борисова пише пиеси, разкази, филмови сценарии. Лауреат е на наградите „Икар“ и „Аскеер“, „Златно перо“, „Нова европейска драма“ и др. По нейната пиеса „Приятнострашно“ известният режисьор Гаялин Стоев създаде дебютния сси игрален филм „Безкрайната градина“.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !