Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Домусчиев официално продава Нова, 19' писа още през август

отпечатай новината

11.12.2020 15:54 | Видян 1511 пъти

Домусчиев официално продава Нова, 19' писа още през август

Както 19' писа още през август само година и половина след като братя Домусчиеви влязоха в "Нова телевизия", медийната група е на път отново да смени собственика си. Сделката е пред подписване, а чрез нея United Group, купила преди месеци и най-големия телеком БТК, ще поеме и телевизията. Така се създава втората на пазара медийна и телекомуникационна група - собственикът на "Теленор България" - чешката PPF, придоби през октомври bTV. Съвсем скоро Комисията за защита на конкуренцията също трябва да обяви, че разглежда сделката.


По информация на "Капитал" преговори с United Group се водят от месеци, а преди време медийната група е подала и обвързваща оферта. Не е имало други кандидати. Точната цена на сделката все още не е ясна, но според източници от пазара започва от 250 млн. евро, но може да достигне и 300 млн. евро, като зависи и от постигането на определени показатели в следващите няколко години. Това е значително над цената, която Домусчиеви договориха за "Нова броудкастинг груп" преди почти две години със шведската MTG - 185 млн. евро.


Одобрението от КЗК също е гарантирано, защото комисията доказано действа светкавично при сделки с участието на Кирил и Георги Домусчиеви - преди две години разгледа и разреши концентрацията на дружеството им "Адванс медиа груп" и НБГ за две седмици.


През септември в портфолиото на групата влязоха и "Канал 3", музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша". Връзката между медиите беше ясна и преди това - през последната година няколко кадри от "Канал 3" бяха назначени в управлението на "Нова", като Миляна Велева, която стана директор "Новини и актуални предавания" в "Нова тв".

Регулаторът разреши бързо и този трансфер преди седмици. За сравнение - преди Домусчиев КЗК не разреши на чешкия милиардер да купи "Нова тв" със странни аргументи. Така той придоби bTV, минавайки през европейския регулатор.


За 2019 г. приходите на "Нова броудкастинг груп", която преди присъединяването на "Канал 3" и радиата се състоеше от седем телевизионни канала, а в портфолиото ѝ са и платформите на най-голямата онлайн група "Нет инфо", достигнаха 227 млн. лв. спрямо 204 млн. лв. година по-рано. Този оборот обаче беше постигнат преди групата да изгуби най-големия си приходоносител - рекламата на хазартните игри на Васил Божков.United Group e медийна и телекомуникационна група, която присъства във всички държави от бивша Югославия, а неотдавна стъпи и в България и Гърция. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали. Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял около 39%. Групата започна поредица от придобивания в региона, след като мажоритарен собственик на групата стана базираният в Лондон фонд BC Partners през миналата година с малко над 50%. Така освен БТК United Group придоби и гръцкия доставчик на телевизия, интернет и телеком услуги Forthnet, както и хърватската Tele 2 Croatia. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и фондът KKR.

Все още е твърде рано да се каже дали United Group ще прави големи размествания в "Нова телевизия". Групата не е предприела такива в другата си голяма придобивка тук - БТК. Но според източници на "Капитал" вече е определен човекът, който ще оглави дружеството - белгиецът Дирк Геркенс, който има голям опит в телевизионния сектор. В продължение на 19 години той е работил на унгарския пазар, където е оглавявал двете най-големи телевизионни групи - RTL Klub и TV2 Group. Той вероятно ще бъде председател на борда, но с оперативни функции, а управител ще остане и един от двамата, които в момента заемат този пост - Николай Андреев.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !