Козунакът е също толкова прекрасен атрибут на Рождество, колкото и на Великден. Днешният ни лайфхак е посветен на него. Идеята за коледен козунак, наричан панетоне - голям хляб в превод, е италианска, като всичко най-хубаво в кухнята.
Първо и основно правило е да не го купувате пакетиран от супермаркет или друг магазин, понеже не знаете от коя реколта е - у нас престояват с години, а за да изкарват по-дълго време, яко ги подправят с всякакви консерванти.
За да се получи добре панетоне домашна направа, трябват ви хубаво италианско брашно и хубава италианска, немска, френска захар. Българското брашно и българската захар са такава невъобразима смес от неща, че е страшно. Даже онези кристалчета, за които се твърди че били чиста захар, съдържат 25-30%. Веднъж запасили се, омесили в характерната форма на гъба или на гигантски мъфин, а също и опекли обредния хляб, трябва да сте наясно къде е тънкостта на перфектния вкус. Той трябва да се остави 2-3 дни да диша, а не да се хвърля на тезгяха или на масата, когато се извади от фурната. После е добре за половин ден - 12 часа, да се обърне да виси наопаки, за да придобие онзи въздушен и пушист вид, в който е лек за ядене, а не засяда в стомаха като камък като родния.
Ако искате да си спестите този нелек и отговорен труд - от намирането на подходящите съставки до всички ритуали при подготвянето и "дишането", има чудесен начин да намерите своя ръчно направен панетоне, при това в празнична опаковка - на Дондуков 19 в Орсети, където през последните 7 години са царете на козунаците - великденски и коледни в София. След като всички италианци, живеещи тук, си вземат козунаци оттам, вместо сами да ги замесват, доверието е доказано. Защото обредните хлябове се замесват пред очите ви от възможно най-добрите оригинални продукти зад витрината на известната сладкарница, пак пред погледа ви дишат и висят наопаки, преди да станат съвършено готови и да ви ги поднесат. Ще ви направи със сигурност впечатление, че вместо да бъде посипан с нещото, продавано за захар у нас, глазурата на безценния празничен сладкиш е от бадемово брашно с ядките, което е допълнително удоволствие за ценителите.
Все пак, имайте предвид, че за разлика от изцяло постния щолен, който може да се яде на Бъдни вечер, панетоне е подходящ от 25 декември нататък, докато можете да спрете да му се наслаждавате.