Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Неочаквани признания от Камен Алипиев...

В „Моето ново Аз“ ще проследим трансформацията на една...

Плащаме 115 почивни станции на властта с 22 млн.лв.загуба годишно при 9 лв.на нощ

отпечатай новината

19.02.2021 12:00 | Видян 2532 пъти

Плащаме 115 почивни станции на властта с 22 млн.лв.загуба годишно при 9 лв.на нощ

Искате ли през лятото да отидете на българското Черноморие, да виждате морето от терасата си и да плащате по 9 лева на вечер? Вероятно всички искат, но не всички могат, пише журналистът Генка Шикерова в разследване за почивните станции на властта, публикувано в Свободна Европа.

Подобни привилегии имат служителите на редица държавни ведомства. Познатите от миналото почивни станции продължават да предлагат евтина почивка за избрани. Тази схема обаче не излиза евтино за данъкоплатците, които трябва да покриват загубите на тези станции. Защото реалната цена на услугата е значително повече от онези 9 лева.

Неефективното управление на тези бази и загубите за сметка на данъкоплатците са доказани черно на бяло. Ведомствата обаче не се отказват, а дори напротив - този месец прокуратурата поиска да придобие поредната си почивна станция.

В следващите редове ще ви покажем къде почиват полицаи, военни, съдии и прокурори. Това не изчерпва списъка с държавните почивни станции в страната, но посочените институции са най-големите собственици.
Картата и навиците от миналото

Преди 1989 г. повечето българи ходеха "на курорт" с карта за почивка от завода, профсъюза или службата. Хотелите бяха малко, а в някои не се допускаха българи.

Трепетното очакване на 14-те дни в почивна база или в бунгало продължаваше с месеци, а за картите се търсеха връзки. Почивката в съветски стил беше един от символите на социализма, където не всички бяха равни. По-близките до комунистическата партия ходеха в по-хубавите курорти, а децата на работническата класа пълнеха базите в Китен, Приморско, Мичурин (днешно Царево) и Ахтопол.

След това повечето предприятия и техните почивни бази бяха приватизирани, а съдбата им е различна - някои вече са превърнати в модерни хотели, други пък са изоставени. Но общото е, че вече не са сред социалните придобивки на работещите.

За данъкоплатците остана задължението да покриват загубите от тази привилегия за избрани.

Не така обаче стои въпросът с почивните бази на държавните служители. Те все още са налични. Привилегията да се ползват - също. Останаха и ниските цени за тези, които ги ползват. За данъкоплатците остана задължението да покриват загубите, натрупани от тази евтина привилегия за избрани.

През 2018 г. Световната банка изготви доклад, според който

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !