Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Риба 2 пъти/седм. пази от инфаркт и инсулт: Какво да правим с времето в карантина

отпечатай новината

05.05.2021 09:33 | Видян 773 пъти

Риба 2 пъти/седм. пази от инфаркт и инсулт: Какво да правим с времето в карантина

Ако за Великден сте яли агнешко месо, за чиито положителни качества писахме преди дни в разгара на предпразничната шопинг треска, то за Гергьовден можете за по-интересно да  хапнете риба. За огромно съжаление, у нас така и не можем да си създадем традиция да ядем повече от нея, дори и в пости, когато в определени дни тя е позволена за хапване. Причините са обективни: българите, макар и с море, не сме морски народ като гърците, италианците, французите. Та и морето ни е полуубито като животински свят. Вносът на риба пък е от най-долното и некачественото, изобщо не може да се сравнява дори в най-квалитетните заведения с онова, което има даже в средните ресторанти при комшиите. Липсата на култура за масово и всекидневно ползване на маслиново олио - зехтин, неналичието на собствени лимони са още причини да не ядем толкова риба. И все пак днешният ни лайфхак е за нея.
Яжте риба 2 пъти седмично.
Според последното изследване на канадския университет Макмастър, проведено в 60 страни сред 190 000 души показва, че при такава консумация човек намалява значително рисковете от получаване на удари - инфаркт и инсулт. Средният показател пада с 16%.
За разлика от другите видове месо,рибите са по-полезни, колкото са по-мазни. Затова учените препоръчват сьомга, треска, тон, може и сравнително по-диетичната пъстърва. Разбира се, не и панирани.   
Идеалната порция е 170 грама риба на ядене.
Има ли тя други полезни ефекти, извън намаляването на риска от инфаркт и инсулт?
Изследванията показват още някои изключително важни неща, които рибата ни дава - тя е чудесна храна за мозъка и по-специално за защитата от демейнция, установяват учените при сравняването на данните на 190 000 души от 60 страни.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !