Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

ПСИХОЛОГИЯ НА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

отпечатай новината

05.05.2021 13:43 | Видян 3161 пъти | Гласували 2

ПСИХОЛОГИЯ НА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

Сигурно сте попадали на силно емоционални и приканващи да извършите дадено действие постове в социалните медии, които впоследствие се оказват фалшива новина /fake news/. Те се разпространяват мълниеносно и са съпроводени от десетки коментари. Оказва се обаче, че голяма част от хората са реагирали или споделили статията, след като са прочели единствено заглавието. И въпреки, че повечето от нас се смятат за имунизирани към онлайн дезинформация, фалшивите новини стават все по-голяма част от нюзфийда.
На какво се дължи това? Ето какво има да ни каже психологията за съвремените аспекти на добрата стара пропаганда.
ПСИХОЛОГИЯ НА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ
Фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истината
Трима изследователи от Massachusetts Institute of Technology в свое проучване от пролетта на 2018 г. установяват, че фалшивите новини се разпространяват по-бързо от реалните новини в социалната мрежа Twitter, и то със значителна разлика.
Те проследяват разпространението на 126 000 поста в Twitter между 2006 и 2017 г. Учените са привлечени от силата, която има социалната мрежа в САЩ, да диктува дори новините на традиционните и утвърдени медии. Генезисът на изследването произлиза от бомбения атентат на Бостънския маратон през 2013 г. и последвалите жертви, които получават огромно внимание от обществеността. „Twitter стана наш основен източник на новини“, казва Сорош Восуши, съавтор на настоящото проучване. Но в резултат на трагичните събития той добавя: „Разбрах, че една голяма част от това, което четях в социалните медии, бяха слухове. Те бяха фалшиви новини.“

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !