Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Колко хляб дневно е ОК за фигурата и по-лош ли е заводският от занаятчийския и домашния?

отпечатай новината

04.06.2021 09:55 | Видян 623 пъти

Колко хляб дневно е ОК за фигурата и по-лош ли е заводският от занаятчийския и домашния?

Доста митове съществуват  за може би най-популярната храна – хляба, а днешният ни лайфхак е посветен на тях. На първо място, разбира се, особено в този сезон е напълняването. Според международните изследвания от последните месеци 150 грама какъвто и да било хляб няма да се отразят на линията ви. Да, дори да бъде бял. Първо, това са само 250 калории, т.е. под половината на същото количество шоколад.

Второ, белият хляб е богат на цялата група витамини В, от които В2 е чудесна добавка за красота – особено за кожата, но също и за здраве на очите, а примерно В6 успокоява нервите в тази истерия около нас.

Ако искате да ядете още по-полезен хляб, изберете от видовете с добавени семена, които са на мода и ги има дори в хипермаркетитните вериги – в тях има калций, цинк, желязо, селен – това е добре дори за имунитет и срещу коронавируса. И другите - летните, които вървят в момента с лека епидемия в детските градини и предаването на заразата на родители и близки на децата.

Друг мит за хляба, който трябва да се развенчае, е свързан д дрожите и тяхното влияние. Да, те водят до по-бързото му узряване и не, не са опасни, а дори помагат за бързото усвояване на витамините В, за които вече говорихме.

Мит ли е, че по-добър е хлябът от по-грубо мляно брашно, който е на мода? Не, не е. 

Мит ли е, че преяждането с хляб вдига риска от сърдечно – съдови проблеми? Според изследванията, публикувани неотдавна на университета във Ванкувър от екипа на Скот Лейер, това е твърде възможно.

Мит ли е, че заводският хляб се изработва с по-малко време за втасване? Да, от 4 до 7 часа, но това не го прави по-различен от домания, който е добре да оставим за 12 часа. Там става по-бързо заради специалните технологии и машини. Занаятчийският също не е с нищо по-добър, освен че струва в пъти по-скъпо заради маркетинговите трикове на продавачите.

Мит ли е, че в заводите „преработват” и слагат в тестото на новия непродаден хляб, който хипермаркетите връщат? Никой няма да си признае, но е възможно технологично, пък и не би имало отражение върху търговския му вид, независимо, че отвътре ще има гъби и плесени и повишено количество токсини. Принципно обикновено се преработва в сухари и други подобни продукти от тип „бейкролс”.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !