Желанието на Тръмп за Гренландия е...

Доналд Тръмп сериозно планира да придобие Гренландия,...

БНТ почита паметта на Владимир Даверов

Българската национална телевизия променя програмата си в...

Царевицата предпазва от диабет

отпечатай новината

14.07.2021 09:45 | Видян 1065 пъти

Царевицата предпазва от диабет

Царевицата е злато в Мексико, а местните учени доказват и съвсем реално, че в тази крилата фраза има и съвсем практическа истина – корените на растението изкарват частиците благороден метал от почвата чрез корените си. Някакво супер минимално количество се съдържа и в кукурузените плодове. Това е и темата на днешния ни лайфхак.

Българите преди 50 години имат качамака – храната, кашата от царевично брашно, подправена със сирене, извара, месо или позабравените пръжки, за често консумиран обяд или вечеря. Италианците и до днес обичат своята полента, а румънците – типичната си мамалига. В света за половин век производството на царевица нараства 50 пъти! И това не е случайно.

Колкото повече царевица ядем- ако ще и просто кочан, хвърлен на скарата, може и леко маринован преди това с лимон, зехтин и подправки, доказаха учените, толкова по-малък риск има да се разболеем от диабет. Причината е голямото количество целулоза в царевицата.

Малцина подозират , че в този продукт има и витамин С.

Те са на мнение, че няма лошо и в консервираната царевица. Стига да не пием соса в консервите, защото е с голямо съдържание на захар във водата – тя играе ролята на консервант за продукта. Трябва да избираме кутиите или бурканчетата по няколко показателя. Първо е датата на производство – в Европа е добре тя да бъде от юли до септември или най-късно до октомври, когато се събира реколтата и значи, сложената в консервата царевица е била прясна.

После идва качеството: ако сравните например зърната на Бондюел с Хайнц, ще видите, че първите са по-свежи, по-твърди, по-хрупкави, по-отчетливи, а не разлигавени в соса от вода и захар, имат по-хубава, по-окръглена форма. Не е добре, ако зрънцата са с груба кожица – това значи, че има много консерванти, а също – ако са меки отвътре.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !