НАЙ-НОВИ
Правя милиони благодарение на жена...
Конър Макгрегър говори за жена си Дий Девлин: "Бяхме...
Царевицата предпазва от диабет
14.07.2021 09:45 | Видян 1037 пъти
Българите преди 50 години имат качамака – храната, кашата от царевично брашно, подправена със сирене, извара, месо или позабравените пръжки, за често консумиран обяд или вечеря. Италианците и до днес обичат своята полента, а румънците – типичната си мамалига. В света за половин век производството на царевица нараства 50 пъти! И това не е случайно.
Колкото повече царевица ядем- ако ще и просто кочан, хвърлен на скарата, може и леко маринован преди това с лимон, зехтин и подправки, доказаха учените, толкова по-малък риск има да се разболеем от диабет. Причината е голямото количество целулоза в царевицата.
Малцина подозират , че в този продукт има и витамин С.
Те са на мнение, че няма лошо и в консервираната царевица. Стига да не пием соса в консервите, защото е с голямо съдържание на захар във водата – тя играе ролята на консервант за продукта. Трябва да избираме кутиите или бурканчетата по няколко показателя. Първо е датата на производство – в Европа е добре тя да бъде от юли до септември или най-късно до октомври, когато се събира реколтата и значи, сложената в консервата царевица е била прясна.
После идва качеството: ако сравните например зърната на Бондюел с Хайнц, ще видите, че първите са по-свежи, по-твърди, по-хрупкави, по-отчетливи, а не разлигавени в соса от вода и захар, имат по-хубава, по-окръглена форма. Не е добре, ако зрънцата са с груба кожица – това значи, че има много консерванти, а също – ако са меки отвътре.
свързани новини
Защо сребро се чисти най-добре и най-евтино с червило?
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !