НАЙ-НОВИ
Желанието на Тръмп за Гренландия е...
Доналд Тръмп сериозно планира да придобие Гренландия,...
БНТ почита паметта на Владимир Даверов
Българската национална телевизия променя програмата си в...
Царевицата предпазва от диабет
14.07.2021 09:45 | Видян 1065 пъти
Българите преди 50 години имат качамака – храната, кашата от царевично брашно, подправена със сирене, извара, месо или позабравените пръжки, за често консумиран обяд или вечеря. Италианците и до днес обичат своята полента, а румънците – типичната си мамалига. В света за половин век производството на царевица нараства 50 пъти! И това не е случайно.
Колкото повече царевица ядем- ако ще и просто кочан, хвърлен на скарата, може и леко маринован преди това с лимон, зехтин и подправки, доказаха учените, толкова по-малък риск има да се разболеем от диабет. Причината е голямото количество целулоза в царевицата.
Малцина подозират , че в този продукт има и витамин С.
Те са на мнение, че няма лошо и в консервираната царевица. Стига да не пием соса в консервите, защото е с голямо съдържание на захар във водата – тя играе ролята на консервант за продукта. Трябва да избираме кутиите или бурканчетата по няколко показателя. Първо е датата на производство – в Европа е добре тя да бъде от юли до септември или най-късно до октомври, когато се събира реколтата и значи, сложената в консервата царевица е била прясна.
После идва качеството: ако сравните например зърната на Бондюел с Хайнц, ще видите, че първите са по-свежи, по-твърди, по-хрупкави, по-отчетливи, а не разлигавени в соса от вода и захар, имат по-хубава, по-окръглена форма. Не е добре, ако зрънцата са с груба кожица – това значи, че има много консерванти, а също – ако са меки отвътре.
свързани новини
Защо сребро се чисти най-добре и най-евтино с червило?
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !