Любимката на шеф Ангелов си тръгна от...

Любимката на шеф Виктор Ангелов - Симона, по-известна...

Съдебен спор върна Нана Гладуиш в...

Уникалният за българския телевизионен ефир формат...

ПР-войната срещу млякото и защо растителните не са млека и не са полезни

отпечатай новината

16.07.2021 09:25 | Видян 834 пъти

ПР-войната срещу млякото и защо растителните не са млека и не са полезни

Срещу млякото се води истинска пиар война, която се засилва с всяка следваща година. В САЩ например тя има видими резултати – 40% спад на употребата на този жизнено важен за баланса на организма продукт. В някои страни негжовите растителни „заместители” е забранено да бъдат наричани „млека”. И има защо. На това сме посветили днешния ни лайфхак.

Феновете на „млеката” от ядки, кокос, овес, ориз и т.н. защитават тезата си с факта, че и в тях като в оригинала се сдържа калций, ала него го има и в тебешира. Но не наричаме разтворената във вода креда мляко, нали?!

Да, в растителните „млека” има и белтъци, но количеството и качеството им, доказват международните научни изследвания, е значително по-малко от оригинала – между 1,5 и 4 ПЪТИ! Освен това протеинът не е толкова полезен и поради това не е толкова ценен.

Нищожно е количеството аминокиселини, а те са много важни за добрата работа на организма и правят млякото много съществено за доброто му развитие, особено при децата. Но не само.

Изобщо, целият баланс от вещаства в оригиналното мляко е несравнимо по-богат и по-добър , отколкото в растителните заместители, които на всичко отгоре са и много по-скъпи. Полезността на „алтернативите” е твърде съмнителна, минават и заминават.

 Цените на ментетата са рекордни дори в България, където  прясното е доста по-скъпо, отколкото в Германия, Италия и Австрия например. У нас млякото се продава на цените, на които в тези държави вървят неговите био/органик версии.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !