Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

80% от меда в света е ГМО, 50% с антибиотици, как да се предпазим от фалшификатите

отпечатай новината

22.09.2021 10:12 | Видян 1134 пъти

80% от меда в света е ГМО, 50% с антибиотици, как да се предпазим от фалшификатите

Не стига, че производството на мед в света спада с една-трета. Но и качеството му е ужасяващо. Според последните изследвания на специализирания Институт по меда в Йерусалим, Израел, 80% от пчелите носят генномодифициран продукт, тъй като те няма как да не кацат на обработените с вредни препарати растения. Не стига другото, но това нарушава комуникацията в досега стройните пчелни общества и даже причинява особен вирус в рояците, което пък ги видоизменя, понеже стопаните ги третират с лекарства, доказват учените. Използването на антибиотици помага за събирането на реколтата, но попаднали в човека, те развиват устойчивост – резистентност, което е смъртоносна заплаха. Смята се, че около половината от меда в света в момента е бъкан от медикаменти, свидетелства и изследователят Томас Гение от Дрезденския университет. По тази причина в момента се практикува и ръчно пренасяне на мед.

Нашият лайфхак е как да познаем лошия и как да изберем добър мед, както и да бъдем наясно за какво точно е полезен, а за кое е вреден? Иначе няма съмнение, че пчеларството е световна мода – от Бекъм до Бийонсе с нейните 8000 събирачи на мед, звездите са заразени от тази мания. Но нека да се насочим към важната полезна информация.

За бременни, кърмачки и бебета не се препоръчва честата употреба на мед, заради зачестилите случаи на метронизадол, установена от експертите. Фенол и формалдехид са други от вредните вещества, намирани в партидите в магазините от вериги.

Не стига това, а всеки четвърти буркан с мед е фалшифициран. Производителите с големи предприятия често добавят незаконно захар и глюкозен сироп, както и карамел за красота. Намесата на практика не може да се установи.

Друга използвана практика за фалшификация е храненето на пчелите през зимата със захарен сироп, което де юре не прави меда менте технически, но де факто силно влушава полезните му качества.

Друго мошеничество, което често се прилага и нямаме как да контролираме е използването на по-евтини не-дървени кошери и на парафин вместо восък на преградите, което е пет пъти по-изгодно, но влошава качествата на продукта.

Преди да разкажем какво всъщност му е толкова полезното на меда, даваме лайфхак как все пак можем да контролираме поне произхода му, така че да проверим в нета производителя.

Просто не купувайте мед без документи примерно от фермерски пазари. Нито най-евтиния. Предпочитайте разноцветния – той е най-малко рисков.

С наближаването на зимата ТЕЧНИЯТ МЕД ВСЪЩНОСТ Е ВТЕЧНЕН ПРИ ПОВИШЕНА ТЕМПЕРАТУРА, КОЕТО ПЪК ОТЛАГА ТОКСИНИ И НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА НИТО ЗА ЯДЕНЕ, НИТО ЗА ДОБАВЯНЕ КЪМ ЧАЙ.

продължи >>

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !